Koliko kalorija možete sagoreti samo stajanjem?

596

Jeste li razmišljali o ulaganju u visoki sto kako ne biste celi dan sedili? Verovatno ste čuli da je celodnevno sedenje novo pušenje, kao i da stajanje može pridoneti vašem zdravlju i kondiciji.

izvor: pixabay.com

Kalorije sagorevate svaki dan, bez obzira na to što radili, čak i kade spavate, ali samim stajanjem i više nego što mislite. Koliko ćete tačno kalorija sagoreti stojeći zavisi o vašoj dobi, visini, težini i polu. Prema Healthlineu, samo stajanjem možete sagoreti do 200 kalorija u satu.

Na stranici Start Standing, pomoću Harris-Benedictove formule, moguće je doći do tačne brojke. Npr, ako ste 40-godišnjakinja visoka 160 centimetara i teška 72 kilograma, stajanjem sagorevate 121 kaloriju u satu. To je 486 kalorija u četiri sata rada. Sedenjem biste u satu sagoreli tek 72 kalorije.

Ako ste spremni početi više stajati, Harvard Health Publishing preporučuje da to činite postepeno. Za početak, tokom osmosatnog radnog dana, stojite 30 do 60 minuta dnevno. Postupno povećavajte vreme koje provodite stojeći, tako da se vaše telo bezbolno može naviknuti.

Ako ne želite trošiti novac i ulagati u visoki sto, postoje i drugi načini da manje sedite. Namestite alarm i nakon svakih sat vremena rada ustanite i prošetajte, istegnite nekoliko minuta. Sama šetnja tokom pauze za ručak sagoreva 100 kalorija.

 

Izvor: index.hr