Minimalno smanjenje broja zaraženih u Zapadnobačkom okrugu

569

U Srbiji je do sada koronavirus potvrđen kod 651.899 ljudi, a od posledica zaraze preminulo je 5.846 osoba. U bolnicama je više od 7.500 pacijenata, a na respiratorima njih 247.

Izvor: pixabay.com

Prema poslednjem preseku, borbu sa kovidom izgubilo je 38 pacijenata, a zaražene su još 3.154 osobe.

Minimalno smanjenje broja zaraženih koronavirusom na dnevnom nivou oseća se u zapadnobačkom okrugu. U Somboru je trenutno 359 aktivnih slučajeva, u Apatinu 221, u odžacima 161, dok je u Kuli 429 aktivnih slučajeva.

U prisustvu stručnjaka iz Ruskog fonda direktnih investicija i ruske farmaceutske kompanije „Generijum“ u Institutu „Torlak“ napunjene su  prve serije kontrolnih doza vakcine „sputnjik V“, objavio je ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i dodao da od 20. maja kreće proizvodnja vakcina na „Torlaku“.

Epidemijska situacija je bolja nego pre deset dana, što ohrabruje, ali ne sme da nas opusti, poručio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodao da se beleži nagli skok vakcinisanih.

Ketrin Smolvud iz Evropske kancelarije SZO rekla je za RTS da je situacija na Zapadnom Balkanu veoma ozbiljna i da su bolnice i dalje izuzetno opterećene.

Virusološkinja i članica Kriznog štaba Tanja Jovanović rekla je za RTS da, pored britanskog soja, u Srbiji nisu dokazane druge preteće varijante koronavirusa. Nacionalna studija o efikasnosti imunizacije je pripremljena i u njoj će učestvovati više hiljada građana, poručila je Jovanovićeva.

Izvor: rtv.rs