
Ovog puta smo se spustili malo južnije, sve do Sicilije, u potrazi za čuvenim kolačićima cannolima. Hrskavo testo spolja i kremasto punjenje iznutra garantuju pravu rapsodiju ukusa. Svakako, recept vas čeka u nastavku teksta.
Otkrivamo vam kako da napravite cannole – neodoljivi sicilijanski kolač koji morate da probate!
Ovi kolačići u prevodu znače „mini tube“ i jednostavni su za napraviti. U pitanju je testo sa punjenjem od rikota sira, koji je u originalnom receptu, mada nećete pogrešiti ni ako budete koristili maskarpone. Takođe, spajaju se sa različitim ukusima – vanile, pistaća, pomorandže.
Potrebni sastojci:
100 g mekog brašna
10 g kakaa u prahu
1 jaje
30 g putera
40 ml desertnog vina
3 kašike mleka
1 belance
2 kašike meda
Punjenje:
280 g rikota sira
3 kašike ribane kore narandže
2 kašike mleka
80 g šećera u prahu
Ulje za prženje
Šećer u prahu za posipanje
Seckani pistaći, ribana čokolada, kandirano voće ili slično po želji za ukrašavanje
Kalupi za cannole
Priprema:
U jednu posudu staviti brašno, jedno jaje i med, a u drugoj razmutiti kakao sa vinom i sa mlekom, te dodati brašnu sa ostalim sastojcima, i sve dobro izmešati. Ukoliko je potrebno dodati još malo brašna, kako se testo ne bi lepilo za ruke.
Obrazujte lopticu od testa, uvijte u providnu foliju i stavite u frižider da odstoji sat vremena.
Potom razvijte testo po pobrašnjavljenoj podlozi na krugove tako da bude tanko svega 2-3 ml, i prečnika oko 8 cm, pa onda preko krugova postavljajte kalupe koje ste prethodno premazali uljem, i obmotajte testo oko njih, pa ga pritisnute tamo gde se preklapa, kako se posle tokom prženja ne bi odvojilo.
Cannole pržite u ulju zajedno sa kalupima dok ne postanu zlatno-žute boje. Kada ih izvadite iz ulja, stavite ih na salvetu kako bi upile višak masnoće, pa kad se prohlade, izvucite kalupe.
Rikota sir dobro umutite sa prah šećerom ručno, pa dodajte mleko i naribanu pomorandžinu koru. Ostavite kremu da se malo stegne u frižideru, pa njome punite testo. na kraju iskoristite pistaće, kandirano voće ili nešto slično za dekoraciju, i pospite ih prah šećerom.
Izvor: mogujatosama.rs