Ministarstvo poljoprivrede pomoglo kupovinu 20 “robota” za mužu krava

201

Uz pomoć subvencija Ministarstva poljoprivrede od prošle godine do sada oko 20 farmi u Srbiji nabavilo je “robote” za mužu krava. Subvencionisanje podrazumeva da mogu da se kupe maksimalno dva “robota” po gazdinstvu, a jedan može na dan da opslužuje 65 krava.

Izvor: agrofin.rs

Kako prenosi agrofin.rs, u Savezu udruženja odgajivača goveda Srbije kažu da je nabavka “robota” za mužu skupa investicija u koju se, bez pomoći države, malo ko od stočara usuđuje da krene.

“Prosečna cena “robota” sa dodatnom opremom iznosi 120.000 evra, uz 65 odsto subvencije”, kaže Sanja Bugarski iz Saveza udruženja odgajivača goveda Srbije dodajući da farmeri, pored “robota”, moraju da investiraju u objekat koji mora adekvatno da se pripremi za automatizovani i robotizovani sistem za mužu.

Bugarski kaže da je mera podrške stočarima države namenjena isključivo porodičnim gazdinstvima sa najviše 200 krava, ali da se  investicija u nabavku “robota” ne isplati farmerima koji imaju 20 ili 30 krava. Objasnila je da farmer koji ima “robota” ne mora da fizički bude u štali, niti se on bavi pripremom krava za mužu.

“Sve je programirano, priprema i vreme za mužu, kao i to koliko puta dnevno se kravu muzu”, objasnila je Bugarska dodajući da roboti znatno olakšavaju proizvodnju mleka, ali i život poljoprivrednika.

B.K.

Izvor: agrofin.rs