Kakva je trenutna situacija sa korona virusom u Srbiji?

335

Do sada su u Srbiji registrovana 681.654 slučaja koronavirusa, a od posledica kovida 19 preminulo je 6.257 osoba. Procenat smrtnosti je 0.92 odsto. Od početka epidemije testirano je 3.787.020 uzoraka. Na bolničkom lečenju nalazi se 5.318 osoba, od kojih su 183 na respiratoru, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

U Srbiji je prema poslednjem preseku potvrđeno 1.987 novih slučajeva koronavirusa, na osnovu 11.657 testiranih uzoraka. Od posledica kovida 19 preminulo je 30 osoba. Na bolničkom lečenju nalazi se 5.318 osoba, od kojih su 183 na respiratoru.

Nastavljena je imunizacija širom zemlje, a direktor Kancelarije za e-Upravu Mihailo Jovanović rekao je za RTS da će od danas na svim vakcinalnim punktovima širom Srbije biti omogućeno vakcinisanje bez zakazivanja i vakcinom “Sinofarm.

Prošle nedelje počela je vakcinacija bez zakazivanja “Fajzerovom” i “sputnjik Ve” vakcinom, a prema rečima Jovanovića više desetina hiljada građana iskoristilo je tu mogućnost.

Od ukupnog broja pacijenata koji se trenutno nalazi na bolničkom lečenju više od 99 odsto njih nije vakcinisano, izjavio je za Tanjug ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Kada je reč o novim sojevima koronavirusa, Lončar kaže da je potrebno u što kraćem roku vakcinisati što veći broj ljudi, jer se na taj način sprečava širenje virusa i ne dozvoljava mu se da mutira.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da se u Srbiji rade studije o eventualnoj trećoj dozi kineskog “Sinofarma”, ali i da se detaljno prate i sve druge svetske studije o tome, te da će se postupiti u skladu sa nalazima istraživanja i preporukama proizvođača, ali da će Srbija uvek po tom pitanju biti “najkonzervativnija”.