Broj zaraženih opada, ali NEMA popuštanja mera za praznike

369

Od početka epidemije u Srbiji je zaraženo 685.937 osoba, a od posledica kovida 19 preminulo je 6.312 ljudi. Ukupno je testirano 3.814.540 osoba. U bolnicama je 4.987 obolelih od kovida, a na respiratoru se nalazi 161 pacijent.

U Srbiji je, prema poslednjem preseku, potvrđeno 2.138 novih slučajeva koronavirusa, na osnovu 13.832 testirana uzorka, a od posledica kovida 19 preminulo je 26 osoba.

U bolnicama je 4.987 obolelih od kovida, a na respiratoru se nalazi 161 pacijent.

U Beogradu je registrovano 498 novozaraženih, a trocifren broj novoobolelih beleži još Novi Sad, gde je potvrđeno 117 novih slučajeva ove infekcije.

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović izjavio je da se za sada ne može govoriti ni o kakvom popuštanju mera, ali da će se o tome verovatno razmišljati posle 8. maja, ako se broj novozaraženih bude ubrzano smanjivao, a mere se poštovale.

„Ovog trenutka ne možemo govoriti o popuštanju mera, nismo za to još spremni“, rekao je Tiodorović novinarima posle sednice Kriznog štaba.

Dr Tiodorović kaže za RTS da je neophodno da poštujemo sve mere i tokom praznika jer nema drugog izlaza. Ističe da će kontrola poštovanja mera biti izuzetno pojačana i rigorozna.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u Novom Sadu da će uskoro uslediti popuštanje epidemioloških mera.

Rekao je da je za pozitivnu diskriminaciju kakva bi bila ova neophodno da se prekrši Ustav.

„Nisam voljan da prekršim Ustav, jer Ustav je taj koji kaže da su svi građani ravnopravni“, naglasio je predsednik.

Naveo je da u Srbiji dnevne brojke zaraženih padaju, ali da su i dalje ogromni, zbog čega je, kako kaže, važno da se građani vakcinišu.

U Novom Sadu na Mišeluku je položen kamen temeljac za kovid bolnicu, treću u Srbiji, a prvu u Vojvodini za te namene.