Održana sednica Štaba: bolja epidemiološka situacija u opštini Kula

692

Danas je održana sednica Štaba za vanredne situacije opštine Kula na kojoj je razmatrana trenutna epidemiološka situacija na teritoriji opštine Kula, analiziran proces imunizacije građana opštine Kula i analizirana urađena i usvojena Procena rizika od katastrofa jedinica lokalne samouprave.

Komandant Štaba, Damjan Miljanić je istakao da je epidemiološka situacija sve bolja, što je rezultat sve uspešnije vakcinacije.

-Za vikend je vakcinisano gotovo 800 ljudi samo u Crvenki i Sivcu, pored redovnog vakcinisanja u Kuli, što za rezultat ima drastično manji broj zaraženih, rekao je komandant Štaba Damjan Miljanić. On je dodao da još uvek ne ispunjavamo uslove za ukidanje vanredne situacije, ali veruje da ako nastavimo sa ovim brojkama, to moći za koju nedelju.

Direktor Doma zdravlja Dr Žarko Ševin istakao je da opština Kula dobro stoji kada je broj vakcinisanih građana u pitanju, te dodao da je komplet vakcinisanih građana 6141, a da revakcinu čekaju 3362 osobe, što znači da je ukupno dato 15644 doze vakcina. U Somboru broj kompletno vakcinisanih građana je 16000, Odžacima 4433, a u Apatinu 4515.

Ševin je istakao da nije bila nijedna neželjena reakcija na vakcinu, a da je u toku jučerašnjeg dana dijagnostikovan samo 1 slučaj korona virusa, za razliku od pre par nedelja kada je bilo 41 na dnevnom nivou i dodao da građani mogu na vakcinalnom punktu da biraju između kineske, Fajzer i ruske vakcine.

Komandant Štaba je istakao da je inspekcija dobro radila posao, što je urodilo plodom da se mere poštuju i smanji broj zaraženih, kao i da volonteri na vakcinalnom punktu i u kol centru, kao i medicinsko osoblje odrađuju ogroman posao.

Zoran Rakić, šef odseka za poslove odbrane rekao je da je opština Kula izradila Procenu ugroženosti od elementarnih nepogoda i drugih nesreća i da je na izrađenu Procenu dobila Rešenje o saglasnosti od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Sektora za vanredne situacije i Odeljenja za vanredne situacije u Somboru.