U Vojvodini žitarice dominiraju, pad proizvodnje industrijskog bilja, voća i povrća

28

U Privrednoj komori Vojvodine predstvljena je studija „Agrarna proizvodnja u Vojvodini u 2020. godini“, autora prof. dr Branislava Vlahovića sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. U pet poglavlja urađena je detaljna analiza proizvodnje žitarica, industrijskog bilja, povrća i voća u pokrajini Vojvodini.

Izvor: agrofin.rs

Kako prenosi agrofin.rs, “Godinu, s obzirom na uslove i epidemiološku situaciju, možemo oceniti i kao relativno dobru. Ako se posmatra po grupama proizvoda, samo proizvodnja žitarica ima tendenciju porasta za 2,7 odsto u odnosu na 2019. godinu. Nasuprot tome, proizvodnja industrijskog bilja beleži pad za nešto više od osam odsto i značajno se odražava na proizvodnju prerađevina poput jestivog ulja, šećera i dr.  Proizvodnja  povrća  takođe je manja za 2,4 odsto, a pad je zabeležila i voćarska proizvodnja 7,4 odsto”, rekao je autor stidije.

Vlahović je istakao da je studija namenjena prevashodno Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, kao i Ministarstvu poljoprivrede kako bi se, na osnovu nje mogle odrediti dalje smernice za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Studija, između ostalog, sadrži i analizu strukture izvoza pooljoprivrednih proizvoda gde takođe dominiraju žitarice. Sledi voće i prerađevine od voća, a na trećem mestu su proizvodi dobijeni preradom industrijskog bilja, šećer, jestivo ulje i proizvodi od soje.

“Po dobijenim podacima može se zakljućiti da u izvozu dominiraju jeftiniji proizvodi i da je potrebno da se poveća učešće proizvoda sa dodatom vrednošću koji imaju veću profitabilnost”, rekao je Vlahović.

B.K.

Izvor: agrofin.rs