Dom zdravlja Kula bogatiji za nove RTG aparate

696

Medicinska oprema – analogni RTG aparat s podnim nosačem cevi i dodatnom opremom i CR sistemom, u vrednosti od 8 miliona dinara sa PDV-om, dopremljen je danas u Dom zdravlja Kula.

Novo krilo Doma zdravlja u Kuli / Foto: B. Grbić, fotopres.com

Povodom isporuke opreme, Dom zdravlja Kula je posetila pomoćnica Pokrajinskog sekretara za zdravstvo Dr Snežana Bojanić.-Na ovaj način Dom zdravlja Kula, a pre svega pacijenti su dobili viši nivo kvaliteta usluge, koji se ogleda u sledećem: i pacijenti i zaposleni primaju manju dozu zračenja, radiološka slika se dobija u digitalnoj formi, što znači da nisu potrebni RTG filmovi, čime se štede sredstva za sanitetski materijal. Takođe, digitalna slika se može narezivati na disk i može se elektronskim putem slati izabranom doktoru, kao što je slučaj kod mamografije, gde se snimci mogu direktno slati Institutu u Sremsku Kamenicu, rekao je direktor Doma zdravlja Kula Dr Ševin.

Ševin je dodao da je stari RTG aparat je bio star više od 35 godina i sa oslabljenom katodnom cevi, te je novim RTG aparatom radiološka dijagnostika DZ Kula, dobila kompletnu novu medicinsku opremu.

Predsednik opštine Kula Damjan Miljanić istakao je da je nastavljena sjajna saradnja sa Pokrajinskim sekretarijatom za zdravstvo.

Fokus cele države protekle godine i ove ogodine je bio na borbi protiv kovida, ali ipak pomoć i saradnja Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo nije izostala. Pored opreme koja je danas stigla, zajednički je rađeno na adaptaciji objekata: pedijatrije u Sivcu, zatim rešen je problem grejanja u drugom objektu u Sivcu. Takođe, ove godine će se raditi projektno tehnička dokumentacija za rekonstrukciju objekta u Crvenki, a sledeće godine kreće adaptacija. Ovog meseca kreće adaptacija zdravstvene ambulante u Liparu, a nadam se da ćemo do kraja godine adaptirati sve ambulante u našoj opštini, rekao je predsednik opštine Kula. On je dodao da je saradnja sa Pokrajinskim sekretarijatom za zdravstvom dragocena kad su u pitanju i oprema i vozila i adaptacija.