Ministar Branislav Nedimović u poseti porodici Rovčanin iz Sivca

5336

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, obišao je danas poljoprivredno gazdinstvo porodice Rovčanin u Sivcu. Reč je o gazdinstvu koje se bavi ratarskom proizvodnjom, obrađuju oko 600 hekatara zemljišta koje uglavnom uzimaju u zakup i najvećim delom proizvode šećernu repu i kukuruz.

Osim ministra Nedimovića, u poseti porodici Rovčanin danas su bili i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Čedomir Božić, predstavnici lokalne samouprave na čelu sa predsednikom Skupštine opštine Kula, Vladimirom Đurovićem i narodni poslanik Velibor Milojičić.
U razgovoru sa domaćinima ministar je govorio o državnim subvencijama i informisao se o poljoprivrednoj proizvodnji i potrebama ovog gazdinstva.

-Što se tiče Sivca ljudima je najvažnije kako da kupe poljoprivredno zemljište, jer se oni uglavnom bave ratarstvom. U pripremi je novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji će regulisati neke sporne stvari koje smo imali proteklih desetak godina. Činjenica je da prolazimo kroz restituciju i da će se ona završiti za godinu-dve. Tek nakon završene restitucije možemo ozbiljno prići problemu državnog poljoprivrednog zemljišta i sve češćih zahteva, naročito mladih ljudi, da dođu do zemljišta. Mislim da tu ima prostora da im izađemo u susret i omogućimo im da se razvijaju i uvećavaju svoja gazdinstva, rekao je ministar Nedimović.

Pokrajinski sekretar Čedomir Božić je istakao da ovakva vrsta razgovora sa poljoprivrednicima doprinosi Sekretarijatu za poljoprivredu i samim proizvođačima u iznalaženju zajdničkog rešenja.

-Razgovarali smo danas i na uređenju kanalske mreže koja je veoma važna za poljoprivrednike na teritoriji opštine Kula i već u ponedeljak ćemo sa predstavnicama „Voda Vojvodine“ izaći na teren i rešavati ovaj problem, konkretno na Malom Staparu, rekao je pokrajinski sekretar Božić.

Domaćin Milan Rovčanin je istakao da je najveći problem nemogućnost kupovine državne zemlje i duži rok zakupa, jer se za ratarsku proizvodnju zemljište trenutno daje u zakup na godinu dana. On se ujedno zahvalio ministru Nedimoviću i njegovim saradnicima na poseti i izrazio zadovoljstvo novim cenama žitarica.

Vladimir Đurović je istakao da je današnji sastanak bio veoma konstruktivan i da mu je drago što je ministar danas u Sivcu, jer je Sivac najveća katastarska opština u kulskoj opštini sa najvećim brojem manjih gazdinstava.

-Poljoprivrednici su od ministra dobili informacije koje ih interesuju i koje su važne za njihovu proizvodnju, rekao je predsednik SO-e Vladimir Đurović.