Kako ispijanje kafe utiče na dužinu vašeg života?

253

Novo istraživanje tvrdi da ispijanje kafe može pozitivno uticati na to koliko ćete živeti.

Izvor: pixabay.com

Naime, istraživači s korejskog univerziteta Chung-Ang, u saradnji s Korejskom agencijom za kontrolu i prevenciju bolesti, sproveli su istraživanje objavljeno u najnovijem izdanju časopisa Academy of Nutrition and Dietetics. Proučavajući konkretno njihovu populaciju, cilj studije bio je bolje razumeti povezanost između konzumacije kafe i njenih učinaka na zdravlje kao i vezu sa smrtnošću.

U istraživanju je učestvovalo 110.920 ljudi starijih od 40 godina kojima nisu dijagnostikovani dijabetes, rak ili kardiovaskularne bolesti. Istraživači su pratili dnevni unos kafe učesnika i njihovu smrtnost u proseku tokom 9.1 godine.


Rezultati studije, prema Korean Heraldu, sugerišu da su se „rizici umiranja zbog bilo kojih razloga smanjili za 21 posto za učesnike koji su pili više od tri šoljice kafe dnevno“. Nadalje, „kafa je bila značajno povezana sa smanjenjem kardiovaskularnih bolesti. Jedna šokjica kafe dnevno povezana je sa smanjenjem broja smrtnih slučajeva od srčanih bolesti za 42 posto“, prenosi Eat This, Not That.

 

Izvor: index.hr