Investicije u navodnjavanje povećavaju produktivnost poljoprivrede

27

Na online platformi održana je radionica “Ekonomika navodnjavanja”, na kojoj se govorilo o projektu “Jačanje infrastrukture za navodnjavanje u Srbiji”. Projekat je podržala Vlada Srbije i relevantne institucije zemlje u izradi Strategije razvoja navodnjavanja u Srbiji.

Izvor: agrofin.rs

Kako prenosi agrofin.rs, “Cilj projekta je identifikacija posebnih preduslova i investicione opcije koje će povećati produktivnost poljoprivrede i omogućiti održiv razvoj i otpornost na klimatske promene poljoprivrednog sektora”, izjavila je direktorka Republičke direkcije za vode Nataša Milić.

Prema njenim rečima, ekonomika navodnjavanja otvara mnoga pitanja, kao što su: zašto i gde navodnjavati, koji su troškovi i koristi od navodnjavanja prilikom gajenja biljaka.

Učesnici radionice ukazali su da navodnjavanje nije uvek dobro kada je reč o usevima niske vrednosti, a da se kod nas poljoprivrednici teško odlučuju na visokoprofitabilne kulture, kako zbog nepovoljne starosne strukture proizvođača, tako i usitnjenosti parcela, nedostatka radne snage…

Izvor: agrofin.rs