Nove doze Sinofarm vakcine stigle u Srbiju

134

Avion sa pola miliona doza vakcina kineske kompanije Sinofarm sleteo je jutros na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".

Beograd, 22. maja 2021.- Ministar zdravlja Zlatibor Loncar i ambasadorka Narodne Republike Kine u Republici Srbiji Cen Bo docekali su na aerodromu "Nikola Tesla" novi kontingent od 266.000 doza vakcina Sinofarm.FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je jutros na aerodromu Nikola Tesla, gde je dočekala avion sa novom isporukom kineskih vakcina, da je u Srbiju do sada isporučeno 4,2 miliona doza te vakcine.

Ona je rekla da je jutros stigla poslednja ispruka Sinofarma po ugovoru, što je ukupno četiri miliona doza vakcina koje su kupljene od Kine i dopremljene u osam letova od januara do sada.

Brnabić je napomenula da je Vojska Kine donirala još 200.000 doza Sinofarm vakcina.

Premijerka je istakla da je kompanija Sinofarm pokazala pouzdanost kakvu niko nije mogao da očekuje u teškim vremenima i okolnostima, te da je zahvaljujući takvoj ozbiljnosti sa kineske strane Srbija uspela da do sada vakciniše 45,3 odsto punoletne populacije.

„To i dalje nije dovoljno za kolektivni imunitet i ja zbog toga molim građane, a posebno mlade da dođu što pre da se vakcinišemo i da završimo sa pandemijom“, apelovala je Brnabić.

Ona je zahvalila kineskim partnerima jer, i pored toga što su u najkraćem mogućem roku isporučili četiri miliona vakcina, kineska vojska je, podseća Brnabić, donirala Srbiji još 200.000 vakcina.

„U ovom trenutku u Srbiji, čak i da ne dobijemo ni jednu drugu vakcinu, imamo dovoljno da vakcinišemo 3.115.000 građana i time praktično da budemo bezbedni. Srbija nema problema sa vakcinama, a očekujemo da stignu isporuke i od ostalih proizvođača“, poručila je Brnabić.

Srpska saradnja sa Kinom vidi se i po tome što je ovo osmi let koji je dopremio vakcine, navela je premijerka i dodala da je Srbija od početka pandemije dočekala još 58 aviona kojima je stigla medicinska oprema donirana od strane Kine i kineskih kompanija.

„I pored toga, još tri teretna voza dopremila su sve što smo od Kine kupili za vreme pandemije. To pokazuje partnerstvo, jake veze, ozbiljnost i kredibilitet naših odnosa i ja se zahavljujem kineskom predsedniku Si Đinpingu, kineskoj Vladi i ambasadorki u Srbiji Čen Bo. Srbija ovo nikada neće zaboraviti“, poručila je premijerka.

Ambasadorka Kine u Srbiji je prilikom dočeka poslednjeg kontigenta ukazala na to da je raduje doček poslednjih pola miliona vakcina, te da su Srbija i Kina čelični prijatelji i partneri u borbi sa virusom.

„Kineska kompanija Sinofarm je ispoštovala sve ugovorne obaveze i isporučila sve količine u roku koji su dve strane dogovorile. To u potpunosti pokazuje da su Kina i Srbija čelični prijatelji i partneri u kritičnim situacijama. Mi ćemo nastaviti našu saradnju u oblasti vakcine i zajedničkoj borbi protiv epidemije“, istakla je Čen Bo.

Izvor: rtv