Zeleni digitalni sertifikat – svi podaci neophodni za putovanje na jednom mestu

413

Srbija je među prvim zemljama koje su svojim građanima obezbedile Zeleni digitalni sertifikat ili kovid pasoš, koji sadrži sve relevantne informacije o korisniku – vakcinaciji, da li je radio i koji serološki test i da li je preležao koronavirus. Iako EU još razmišlja o tome kako će se postaviti prema zemljama izvan Unije kada je reč o putovanjima, neke zemlje već prihvataju naš sertifikat - Mađarska, Grčka, Turska i Ujedinjeni Arapski Emirati, rekao je za RTS direktor Kancelarije za e-Upravu Mihailo Jovanović.

izvor: the new federalist

Zeleni sertifikat ili kovid pasoš sadrži informacije o primljenim dozama, o tome da li je korisnik radio i koji serološki test i da li je bolovao od koronavirusa, rekao je, gostujući u „Beogradskoj hronici“, Mihailo Jovanović.

EU još razmišlja o tome kako će  se postaviti prema zemljama koje su van Unije, ali naše sertifikate već priznaju Mađarska, Grčka, Turska i Ujedinjeni Arapski Emirati.

„Očekujemo da će i Evropska komisija početkom juna zauzeti zvaničan stav. Do tada, naši građani mogu da koriste ove sertifikate za putovanja, jer sadrže one podatke koje sve zemlje uglavnom traže, bilo o vakcinaciji ili urađenom pi-si-ar testu. Najbolje je da se građani vakcinišu, jer taj podatak je dugotrajan, za razliku od testova, čije je važenje uglavnom ograničeno na 72 sata“, ističe Jovanović.

Do potvrde se, takođe, dolazi onlajn. Potrebno je da se građani registruju na portalu e-Uprave i moći će da izaberu srpsko-englesku verziju sertifikata, kao i srpsko-kinesku, za one koji putuju na Daleki istok.

Digitalizacija, koja je Vladi Srbije jedan od prioriteta, doprinela je da u epidemiji mnoge stvari uradimo brže i jednostavnije, poručuje Jovanović.

Izvor: rts.rs