Krizni štab je popustio mere, građani se nadaju letu kao pre pandemije

471

Epidemiološka situacija iz dana u dan se popravlja, Krizni štab je popustio mere. Broj vakcinisanih raste, a građani se nadaju letu kao pre pandemije.

Izvor: pixabay.com

Jedan od glavih uzroka za dobru situaciju je vakcinacija. U Srbiji je, prema poslednjim podacima, dato ukupno 4.655.711 doza vakcina protiv kovida.

Ukupan broj građana koji su primili prvu dozu vakcine i onih koji su primili obe doze je 2.566.288. Obe doze vakcine primile su 2.089.423 osobe.

Ohrabruju vesti da se smanjio broj pacijenata u crvenoj zoni za oko četiri hiljade u poslednjih mesec dana.

Ivana Milošević sa Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije ističe da se broj teških slučajeva u toj ustanovi bitno smanjio, dodajući da su gotovo svi oboleli nevakcinisani.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović kaže za RTS da je teško odgovoriti na pitanje kada bi mogle da budu oranizovane svadbe i veselja.

Dodaje da će situacija biti jasnija polovinom juna i da treba pratiti broj novih slučajeva. Za organizovanje velikih festivala moramo da imamo vakcinisano bar 50 odsto mladih ljudi, kaže Tiodorović.

Branislav Tiodorović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je na popuštanje mera uticalo to što su podaci u opadanju.

Ipak, imunolog Srđa Janković upozorava da su postojeće mere minimum minimuma koji Krizni štab duguje sebi i društvu da zaštiti ljudske živote.

Svi oni koji su planirali put u inostranstvo mogu da preuzmu digitalni zeleni sertifikat i u poštama širom Srbije.

Na digitalnom zelenom sertifikatu nalazi se potvrda o vakcinaciji i rezultati testiranja na kovid. Do sada ga je preuzelo više od 130.000 ljudi.

Izvor: rtv