Poljoprivrednici u Vojvodini, preko zadruga, lakše do obnave mehanizacije

58

Na nedavno održanom tematskom panelu „Kako obnoviti poljoprivrednu mehanizaciju i opremu” u Novom Sadu, u organizaciji Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika (SUMP), sekretar Zadružnopg saveza Vojvodine mr Jelena Nestorov Bizonj govorila je kakvo je u tom pogledu stanje u zadrugama u pokrajini. Sublimirajući podatke sa terena, iznela je stav da su upravo zemljoradničke zadruge ključni činioci u procesu obnove poljoprivredne mehanizacije, ali da se to nedovoljno koristi.

Izvor: agrofin.rs

Kako prenosi agrofin.rs, “Veliki broj naših zadruga je relativno dobro opremljeno mehanizacijom, ali sa njihovom dugotrajnom upotrebom i raubovanjem, konstantno se ukazuje potreba za obnovom. Sa druge strane imamo zadruge kojima tek treba mehanizacija, tako da, po internoj analizi koju smo sprovedli u ZSV, svaka treća zadruga ima potrebu za novim traktorom ili priključnim mašinama”, rekla je Nestorov-Bizonj.

Sekretarka ZSV smatra da, kada se govori o zadružnoj mehanizaciji, ključno je da poljoprivrednici, preko zadruga, lakše mogu da dođu do izuzetno kvalitetnih mašina jer samostalno teško da ih mogu nabaviti.

“Uz pomoć zadruge zadrugari mogu da dođu da kvalitetnije i raznovrsnije poljoprivredne mehanizacije, dovoljne za sve njihove potrebe. To posebno naglašavam, jer vrlo često od strane jednog poljoprivrednika, nije racionalna kupovina svake mašine ili priključne mašine s obzirom da je, ekonomski više opravdano i logično da se to radi udruženo”, istakla je Nestorov Bizonj.

B.K.

Izvor: agrofin.rs