KORONA PRESEK: Bolja epidemiološka situacija

319

Od početka epidemije u Srbiji je koronavirus potvrđen kod 714.462 osobe, a od posledica zaraze preminulo je 6.945 ljudi. U bolnicama je 507 osoba, a na respiratorima 20 pacijenata.

izvor: pixabay.com

Prema poslednjem preseku, koronavirusom u Srbiji je zaraženo još 210 ljudi, a borbu sa kovidom izgubilo je sedam osoba.

Iako epidemiološki podaci ohrabruju, nadležni poručuju da bi trebalo više mladih da se vakciniše kako bi se što pre dostigao kolektivni imunitet.

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji dr Marijan Ivanuša rekao je za RTS da očekuje da će novi talas epidemije doći, a koliko će biti težak zavisi od toga koliko će ljudi biti vakcinisano, koji će tip virusa da se pojavi i koliko ćemo ispratiti javne zdravstvene mere.

Slovenija je skinula Srbiju sa crvene liste. Osim Srbije, na crvenoj listi više nisu ni BiH, Nemačka, Češka, Slovačka i Crna Gora. Sada više karantin srpskim državljanima nije obavezan.

Za ulazak u Sloveniju i dalje je potreban pi-si-ar ili antigenski test (urađen u državi članici EU) ne stariji od 48 dana, dokaz o potpunoj imunizaciji vakcinom protiv koronavirusa ili dokaz o preboleloj infekciji koronavirusa.

Izvor: rtv