“Edenski vrt privida“- izložba na otvorenom

738

Samostalna izložba “Edenski vrt privida“ crvenačke slikarke Zorice Medić održana je juče na otvorenom prostoru u cvetnoj oazi nadomak Crvenke.

Izložbu 70 novih umetničkih slika ( ulje na platnu i kombinovana tehnika) je otvorio televizijski reditelj Božidar Kalezić, koji je naglasio da je zapravo reč o dvema izložbama: slikarskih radova Zorice Medić, kao i o izložbi vrta Đuliete Đurović, te da se ovakvog kulturnog događaja ni Pariz ne bi postideo.

Zanimljiv kulturni program je obeležila mlada umetnica iz Beograda Nada Milošević Ash je koja izvela japanskim ples po uzoru na japansko pozorište butoh. Pored toga, za dobru atmosferu je bio zadužen bend dr. Project – Point Blank, dok je Tode Nikoletić kazivao stihove iz svojih pesničkih knjiga koje su inspirane motivom cveća.


Autorka izložbe ističe da je ovo samo jedan od ciklusa koji će i dalje nastaviti da istražuje, te da je jedan od njenih slikarskih uzora američka slikarka Džordžije O’Kif koju nazivaju „majkom modernizma“. „Ona je putem slikanja cveća došla do apstrakcije, a njen kredo slikanja cveća je bio izražen rečima da nema više vremena da uživa u lepoti rasvetalog cveta“ objašnjava Zorica.

Autorka “Edenskog vrta privida“ smatra da je čist doživlja sveta o kojem piše mr Danilo Vuksanović odlučujuća odbrana čoveka od sudbine, te da je to ustvari umetnost – antisudbina.

Crvenačka umetnica kaže da je slikarsko stanje duha, kojim je vođena tokom stvaralačkog procesa, zapravo ukras promišljanja i dokolice.

U recenziji novih umetničkih dela Kalezić navodi da svojim snažnim koloritom i bleskom čistih boja autorka duboko prodire u psihu posmatrača, te da psihološki efekat koji postižu jarke i vrišteće boje jednog poznatog i čestog likovnog motiva dovodi u vezu sa suštinskom ulogom boje u slikarstvu. „Snažno nabacivanje boja izaziva moćan efekat koji se može tumačiti kao unutrašnja snaga umetnika. Spolja gledano to može ličiti na divlji napad četkicom na platno slično riterima koji kopljem u dvobojima gađaju u grudi viteza. Taj postupak dovodio je do teatralnosti maesto Milan Konjović“, naglašava Kalezić.

Zorica Medić je član ULIV-a Vrbas. Izlagala je na više grupnih likovnih izložbi u Srbiji i regionu i učesnik je brojnih likovnih kolonija.