U porastu je TROVANJE VOĆEM, doktorka Olga Ličina objašnjava šta treba da radite da vam se to ne desi

442

Tokom leta, pored opekotina, sunčanice i toplotnog udara, na trećem mestu zdravstvenih problema jeste trovanje hranom. Ono koje nastaje zbog neopranog voća i povrća je u porastu.

Procenat trovanja hranom leti je u porastu jer se mikroorganizmi brže razmnožavaju na visokoj temperaturi. Hrana ili piće se u bilo kom delu procesa pripreme mogu zaraziti bakterijama i njihovim toksinima, virusima ili parazitima. Brojne namirnice predstavljaju povoljnu sredinu za razvoj mikroorganizama, a najčešći izvori su mleko i mlečni proizvodi, meso, jaja, kao i riba i morski plodovi. Međutim, u porastu je i trovanje hranom, nastalo usled neopranog svežeg voća i povrća. Uzročnici su salmonela, stafilokok, ešerihija koli, kampilobakter, a od virusa adeno, nora i rota virusi, kaže klinički nutricionista dr Olga Ličina.

– Takođe, u nehigijenskim uslovima insekti mogu biti prenosioci zaraze, pogotovo ako ostavite hranu na sobnoj temperaturi. Iako svako može da se otruje hranom, češći je rizik i mogućnost komplikacija kod male dece, starije populacije, trudnica i kod osoba sa oslabljenim imunitetom.

Težina trovanja zavisi od količine unete hrane tj. od broja mikroorganizama koji se u njoj nalazi. Pošto hrana duže stoji u uslovima koji nisu predviđeni za njeno slakidištenje, simptomi trovanja su gori. Kao pri konzumiranju gotovih salata, sendviča sa majonezom, sladoleda koje ste poneli na dan u prirodi – objašnjava dr Ličina.

Simptomi

– Prvi simptomi nastaju već u prvih 30 minuta ili u naredna tri dana nakon konzumacije hrane ili pića.

– Javljaju se: mučnina, povraćanje, učestale stolice, grčevi u stomaku, malaksalost, glavobolja, povišena telesna temperatura.

– Kod većine ljudi lečenje se obavlja simptomatskom terapijom tokom nekoliko dana radi hidratacije i vraćanja elektrolita, a u težim slučajevima je neophodna hospitalizacija.

– Javite se lekaru ako postoji krv u stolici, ako povraćanje traje duže od 3 dana, imate znake dehidratacije poput vrtoglavice, suvoće usta, nemogućnosti mokrenja…

Prevencija

● Na prvom mestu higijena ruku i hrane.

● Detaljno operite voće i povrće i termički obrađeno meso držite odvojeno od živog.

● Nakon rukovanja sa živim mesom obavezno operite ruke.

● Termički obradite meso i ribu na minimum 70 stepeni i konzumirajte u roku od 2 sata nakon pripreme, ako to nije moguće, čuvajte u posebnoj posudi u frižideru.

● Kupujte hranu na proverenim mestima gde namirnice imaju deklaraciju o ispravnosti.