Kula: Otvoren Republički festival amaterskih pozorišta Srbije

771

U narednih osam dana Kula će biti prestonica pozorišnog amaterizma u Srbiji. Republički festival amaterskih pozorišta Srbije ugostiće pozorišne ansamble iz Leskovca, Bečeja, Beograda, Trstenika, Smederevske Palanke, Prijepolja, a takođe nastupiće i pozorišni amateri iz Kule i Kruščića.

Predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić poželeo je dobrodošlicu ljubiteljima pozorišne umetnosti, kao i svim učesnicima festivala. „Uveren sam da će pozorišna publika uživati večeras kao i svih narednih dana“, rekao je Miljanić i dodao da će nakon dugog niz godina u pratećem delu programu na Festivalu učestvovati dramski amateri sa Kosova i Metohije.

Ispred pozorišnih stvaralaca prusutnima se obratila glumica Nadežda Jakovljević, koja je svoju prvu pozorišnu ulogu odigrala u Kuli. Ona je izrazila nadu da će festival potvrditi sve ono što smo sanjali, a da će odabrane predstave na najdirektiniji način komunicirati sa savremenim trenutkom, kao i da ćemo gledati teatar koji sagledava svet u kojem živimo. Nadežda je poželela srećan povratak pozorištu i proglasila festival otvorenim.

Takmičarski deo 62. festivala otvorili su domaćini, predstavom kulskog Kulturnog centra „Antigona u Njujorku, u režiji Dragana Ostojića, a po tekstu Januša Glovackog. Glumac Kultrunog centra Kula, Slobodan Nogavica dobio je nagradu žirija publike za najboljeg glumca.

Pozorišni amater Kulturnog centra u Kuli, Luka Nogavica upalio je festivalsku vatru, a čast da ove godine podigne festivalsku vatru na jarbol imao je istaknuti
glumac amater Miladin Čupić. U okviru prigodnog programa stihove pesnika Dušana Matića je kazivala Tara Božović, drugoplasirana na republičkom takmičenju u kategoriji stariji uzrast.

Prethodno je u Likovnoj galeriji Kulturnog centra otvorena humanitarna izložba slika.

Festivalski dani će trajati do 10. jula kada će stručni žiri i publika birati najbolje predstave i nagraditi najbolje glumce, kostim, scenografiju, koreografiju i muziku. Predstave se igraju u sali Kulturnog centra Kula, sa početkom u 20 časova.

Organizatori Festivala su Savez amatera Srbije, Kulturno prosvetna zajednica opštine Kula i Kulturni centar Kula.

Pokrovitelj festivala je Opština Kula