Opština Kula dobila koordinatora za romska pitanja

1449

Predsednik opštine Kula Damjan Miljanić održao je danas sastanak sa pokrajinskom poslanicom Jelenom Jovanović povodom uvođenja novog koordinatora za romska pitanja u opštini Kula.

Sastanku su prisustvovali i rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti Opštinske uprave Kula, Bojana Dević sa saradnicom Danijelom Dragišić Mesinger, predstavnice Crvenog krsta Kula Neda Rajačić i Branislava Bulut i direktorica Centra za socijalni rad opštine Kula, Gordana Vakula.

Na sastanku je predstavljen novi koordinator za romska pitanja Ivana Novaković, apsolvent na Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače „Mihailo Palov“ u Vršcu, koja će se u budućem periodu baviti rešavanjem problema romske nacionalne zajednice na teritoriji opštine Kula.

Predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić istakao je da će na ovaj način lokalna samouprava moći lakše da sagleda koje su potrebe romske zajednice i da iste budžetira, kao i da se bude u stalnom kontaktu sa romskim porodicama.

-Mi smo inače, kroz Centar za socijalni rad, Opštinsku upravu, moj rad kao predsednika opštine, Crveni krst i kroz razne organizacije bili u kontaktu sa romskom zajednicom i trudili se da rešavamo njihove probleme, ali na ovaj način ćemo biti još direktniji i moći ćemo još bolje da sagledamo celu priču, rekao je Miljanić.

Predsednik Miljanić je podsetio da opština Kula ima Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja Roma i Romkinja, koji je počeo sa implementacijom 2020. godine i traje do 2024. godine što je veoma značajno, jer je lokalna samouprava u Kuli prepoznala kako da unapredi položaj romske populacije na svojoj teritoriji.

Jelena Jovanović, pokrajinska poslanica podsetila je da je nedavno održan sastanak u opštini Kula i da je lokalna samouprava veoma brzo i efikasno reagovala po pitanju zapošljavanja koordinatora za romska pitanja, što je veoma značajno za poboljšanje položaja romske nacionalne zajednice.

-Veoma sam zadovoljna današnjim sastankom i ono što je posebno važno je što su na današnjem sastanku, pored predsednika opštine i njegovih saradnika, prisustvovali i predstavnici ključnih institucija koji se bave problematikom, ne samo romske zajednice, već i ostalog socijalnog življa, rekla je pokrajinska poslanica Jelena Jovanović.

Direktorica Centra za socijalni rad opštine Kula, Gordana Vakula rekla je da se tokom višegodišnjeg iskustva suočila sa velikim brojem problema koje imaju pripadnici romske nacionalne zajednice i zato joj je posebno drago i veoma je raduje što je opština Kula dobila novog koordinatora za romska pitanja.

Neda Rajačić, sekretar Crvenog krsta Kula, rekla je da su u Crvenom krstu Kula oduševljeni što će dobiti novog koordinatora za romska pitanja.

-Kroz naš dugogodišnji rad i rad sa romskom populacijom nailazili smo na razne probleme i bili uspešni u rešavanju istih, a izuzetno se radujemo ovoj saradnji, jer će unaprediti naše programske aktivnosti, koji u sklopu svog delovanja imaju brigu o romskoj populaciji, rekla je Neda Rajačić, sekretar Crvenog krsta Kula.

Podsetimo, da je na nedavno održanom sastanku sredinom juna sa Ljiljanom Mihajlović, direktoricom Kancelarije za inkluziju Roma Pokrajinske vlade i Jelenom Jovanović, pokrajinskom poslanicom dogovoreno zapošljavanje koordinatora za romska pitanja u kulskoj opštini, što je danas i realizovano.