Glasno slušanje muzike dok vozite je ZABRANJENO, a evo kolika je KAZNA

1113

Glasna muzika i svaka druga buka smatraju se ometajućim faktorom u saobraćaju, koji od vozača mogu da "sakriju" zvukove iz okoline i time ih onemoguće da adekvatno reaguju na trenutnu sitaciju u kojoj se zateknu.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Da li je preglasno slušanje glasne muzike u automobilu kažnjivo?

Jedna stvar oko koje su istraživanja saglasna, a praksa dokazuje, jeste da, bez obzira na vrstu muzike, glasna muzika u kolima može omesti vozača i produžiti vreme reagovanja. Istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu Memorial u Njufaundlendu pokazuje da se pri jačini zvuka od 95 decibela (koliko proizvodi, na primer, jedna motorna kosilica za travu) vreme odlučivanja produžava za 20 odsto.

Glasno slušanje muzike u vožnji u nekim zemljama, predstavlja prekršaj, ukoliko se dokaže da je ono ometalo druge vozače i/ili učesnike u saobraćaju i dovelo do saobraćajnih nezgoda ili udesa.

Tako, na primer, nesavesnom vlasniku koji voli glasno da sluša muziku, u Velikoj Britaniji automobil može biti čak i oduzet ukoliko saobraćajna policija utvrdi da glasan zvuk koji dopire iz automobila „uznemirava ili izaziva opasnost i nervozu u javnom prostoru“, piše Telegraf.

 

lasna muzika i svaka druga buka smatraju se ometajućim faktorom u saobraćaju, koji od vozača mogu da „sakriju“ zvukove iz okoline i time ih onemoguće da adekvatno reaguju na trenutnu sitaciju u kojoj se zateknu. Ovo se odnosi kako na muziku koja dolazi iz automobila u pokretu, tako i iz parkiranih vozila.

Tako je i Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima članom 28 propisano da vozač ne sme da koristi audio, odnosno video uređaje na način da ne čuje zvučne signale drugih učesnika u saobraćaju, niti da preduzima druge radnje koje ometaju njegovu pažnju pri upravljanju vozilom.

Bez obzira na zakon veoma česta je pojava da je muzika u kolima pojačana do te mere da bi mogla da opslužuje i obližnje kafiće.

Zato je kršenje ovog člana zakona kažnjivo.

Kolike su kazne?

Očigledno je da veliki broj vozača ne zna da je glasna muzika u automobilu kažnjiva, a kamoli koliko iznosi ta kazna.

Zato je bitno znati da će se svako ko preglasno pusti muziku u svom vozilu kazniti novčanom kaznom u iznosu od 3.000 dinara.

Kod mladih i neiskusnih vozača (što je posebno veliki problem) glasna i agresivna muzika često ide u kombinaciji sa bahatom vožnjom i prethodnim konzumiranjem alkohola, čije smo negativne posledice već toliko puta videli na našim putevima.

I zato je jedno važno – usredsredite se na put, a ne na muziku. Uloga muzike je da umanji stres, učini atmosferu prijatnijom i pomogne da se koncentrišete u vožniji, a ne da vas ometa.

Izvor: srbijadanas.com