Čelnici gradova i opština sa Krkobabićem i Škorićem – rešeni da ožive sela Srbije

260

Ministarstvo za brigu o selu predložilo je, a Vlada Srbije je u junu ove godine, donela „Uredbu o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije za 2021. godinu“. Od posebnog značaja za sprovođenje ovog Programa je angažovanje jedinica lokalnih samouprava.

Izvor: Milan Obradović, Agencija Beta

Tim povodom, Ministarstvo za brigu o selu organizovalo je danas sastanak u Palati Srbija sa predstavnicima svih lokalnih samouprava. Opštinu Kula na današnjem sastanku predstavljale su načelnica Opštinske uprave Kula, Aleksandra Gagović i pomoćnica predsednika opštine Kula Ljubica Tijanić.

„Ovo je misija – nadstranačka, nadpolitička, nadnacionalna. Misija iza koje stoje najveći autoriteti ove zemlje i ove nacije – Srpska pravoslavna crkva, sve verske zajednice, Srpska akademija nauka i umetnosti i ključna institucija ove, kao i svake druge zemlje, institucija predsednika Republike“, izjavio je danas Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu na radnom sastanku sa čelnim ljudima svih jedinica lokalnih samouprava sa teritorije Republike Srbije.

„Svi zajedno, sa predstavnicima lokalnih samouprava, krećemo u jedan izuzetno važan posao – vraćanje života u napuštena seoska domaćinstva. Ova misija će trajati. Ja se nadam da će ovo što danas otpočinjemo, raditi i generacije posle nas, a cilj je jedan jedini – vratiti život u sela Srbije. Ako žive sela Srbije živeće i Srbija“, rekao je Krkobabić.

Programom je predviđena dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku/ci do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

Predsednik akademijskog odbora za selo SANU, akademik Dragan Škorić jasno je rekao: „Srpska akademija nauka i umetnosti pruža bezrezervnu i snažnu podršku. Naša poruka je sažeta u tri reči- znanje znanje i znanje, a sve u službi preporoda sela Srbije“.

Sprovođenje ovog Programa je od nacionalnog značaja i primenjuje se na čitavoj teritoriji Republike Srbije. Prema podacima Akademijskog odbora za selo u Srbiji ima 200.000 praznih kuća – 150.000 kuća čiji je vlasnik poznat i 50.000 kuća kojima se ne zna vlasnik.

Za ovaj program opredeljeno je pola milijarde dinara, a sredstva će se dodeljivati po redosledu podnetih prijava – do utroška budžetskih sredstava predviđenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2021. godine.

Izvor: Milan Obradović, Agencija Beta