U Somboru 50 odsto revakcinisanih građana

141

Sombor je došao na nivo 50 odsto revakcinisanih građana, a u Zapadnobačkom okrugu je aktivnost kovida-19 znatno smanjena, pa je tako ispod 10 inficiranih ovim virusom. Kako kažu za RTV u Zavodu za javno zdravlje, situacija je u okrugu povoljna, ali epidemijske mere se i dalje moraju poštovati. Na punktove za imunizaciju i dalje najviše dolazi građana bez prijave.

U Somboru je revakcinisano 50 odsto građana, koji kažu da se najčešće za imunizaciju odlučuju zbog putovanja na godišnji odmor.

Najveća potražnja je za Fajzer vakcinom, a najviše se vakcinišu građani starosti od 20 do 40 godina.

„Mi smo trenutno na drugom mestu u Vojvodini posle Novog Sada po uspešnosti imunizacije, jer smo prešli 50 odsto revakcinisanih građana, a to je 30.384 osobe do sada. Ukupno je podeljeno preko 61.000 doza vakcina. Odziv je trenutno znatno manji nego što je bio ranije, to je nekako za očekivanje, ali ipak je zadovoljavajući. Dnevno imamo oko 100 revakcina i 50 novih prvih doza“, kaže dr Zdravko Hlodik, koordinator za masovnu imunizaciju grada Sombora.

Aktivnost virusa se smanjila, a u Zapadnobačkom okrugu je trenutno osam aktivnih slučajeva.

„Situacija je veoma povoljna, aktivnost virusa slabi, u Kuli nemamo ni jedan aktivan slučaj, u Somboru je četiri obolela, u Apatinu samo jedan, dok je u Odžacima tri aktivna slučaja. Opšta bolnica u Somboru je revakcinisala 1.618 pacijenata, DZ Apatin 8.045 građana, DZ Kula 11.934, dok je u Odžacima revakcinisano 9.389 stanovnika“, kaže dr Gordana Cvetić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Somboru.

Do sada je u Zapadnobačkom okrugu imunizovano 59.445 građana, a nadležni lekari ističu da se i dalje trebamo pridržavati opštih mera zaštite na svakom mestu i apeluju na vakcinaciju što većeg broja ljudi.

Izvor: rtv.rs