Velika posećenost i dobra organizacija obeležili kasačke trke u Ruskom Krsturu

494

U nedelju, 4. jula održane su jednoprežne kasačke trke u Ruskom Krsturu. Organizator Konjički Klub „Rusin“, uz pomoć opštine Klula organizovao je ovo tradicionalno takmičenje koje svake godine poseti veliki broj gledalaca.Sedam jednoprežnih kasačkih trka održavalo se na distanci od 1800m uz autostart. A program su upotpunili i vozače zaprega koji su Izvodili učesnike u defile pred svaku tačku kasačkog programa. Uz konjički program, razonodu za decu donele su "trke u džaku", a za odrasle je tu bilo "nadvlačenje konopca".

Izvor: Marica Pavkov
Izvor: Marica Pavkov
Izvor: Marica Pavkov
Izvor: Marica Pavkov

Konji su u trke razvrstani „po zaradi“ a to znači da određenu grupu konja čine oni koji su do sada ostvarili podjednake rezultate. Zato je bilo sedam trka koje su poređane od „početnika“ – sa najmanje osvojenih bodova, do poslednje trke u kojoj su nastupili najbrži konji, a oni su do sad u karijeri „zaradili“ najviše.

U prvoj trci koja je bila za grla domaćeg odgoja od 3 godine i starija, sa zaradom do 50 bodova, startovalo je 8 kasača. Od samog starta odvojio se CHET BAKER A.T. sa vozačem Miodragom Pantićem. Oni su vodili svih 1800m i ubedljivo pobedili u vremenu 1.22,6 po kilometru. Drugi je kroz cilj prošao Seke Robert sa sa LIONEL H (1.26,4), dok je treći stigao Ožvar Oskar sa grlom LUKITO (1.26,6). CHET BAKER A.T. je trogodi kastrat u vlasništvu štale „Animal Trade Racing Team“ iz Zmajeva. U njihovo ime, pehar je primio Tomislav Višnjić.

Druga tačka kasačkog programa je donela mnogo uzbuđenja, jer se pobednik nije mogao znati do poslednjeg metra. Ipak, pobedu odnosi Boris Kečenović sa SOLEDAD F (1.26,7), a odmah za njim stiže Nemanja Mašić sa SUPER GLOBUS (1.27,1). Treći kroz cilj kasaju Seke Atila i njegova GOLD REGEN (1.27,4).

Treća trka je bila za grla sa zaradom do 600 bodova. To su već konji koji polako napreduju ka bržim partijama. Nemanja Mašć i FAUN PS su odneli zapaženu pobedu u vremenu 1.21,2 po kilometru. Vlasnik FAUNA PS, gospodin David Ljubić, je stigao iz Zagreba da bodri svoje grlo u Ruskom Krsturu. To je čitavoj ekipi donelo sreću, pa su slavili pobedu. Drugi je bio Boris Nović sa EXPRESS LADY (1.21,5), dok je treći kroz cilj prošao Jovan Popin iz Despotova, sa PALESTINOM (1.23,1).

Četvrta trka takmičarskog programa (do 1000 bodova) nosila je naziv „Opština Kula“. Pobedniku trke  pehar je  predao predsednik opštine Kula Damjan Miljanić. Pobeđuje kulski konjar Miroslav Golubović sa grlom LUCKY SPEED (1.24,8). Ovaj četvorogodac je u vlasništvu Gavre Žabaljca iz susednog Despotova, pa tako pehar ostaje u našem kraju. Ovoga puta Nemanja Mašić zauzima drugo mesto sa FANTOM GLORY (1.25,5), dok je treća stigla ADRIA (1.25,8) sa novim vlasnikom i trenerom Matković Draganom.

Trka pod nazivom „Zanatlije, privrednici i poljoprivrednici“ je bila za grla koja su u karijeri osvojila do 2500 bodova. Ozbiljna konkurencija je držala publiku u neizvesnosti do poslednjih metara trke. Pobeđuje Petar Knekt sa grlom HAPY DAY (1.19,2). Druga je PHARAMA FERM (1.19,4) koju je vozio Boris Kečenović. Ova petogotka je u vlasništvu Ivana Međešija iz Ruskog Krstura. Tako su i domaćini zabeležili zapažen rezultat. Dok je treći bio ATUS LOVE (1.20,8) sa Ivanom Vukovim iz Subotice.

Šesta trka je bila rezersvisana za sva grla starija od 3 godine, koja su u karijeri osvojila do 5500 bodova. Takozvana „polubrza partija“. U ovoj tački programa učestvuju grla podjednaka po svojim trkačkim sposobnostima, pa uzbuđenje ne manjka. Startovalo je samo 6 učesnika i dodeljene su samo dve nagrade, jer su ostali učesnici diskvalifikovani. Ali to nije umanjilo kvalitet trke, već je napravilo još zanimljivijom. Pobedu odnosi Boris Kečenović da vranim lepotanom koji se zove SACRAMENTO TIM (1.20,5), na radost vlasnika Boška Franciškovića iz Subotice. Drugi je još jedan subotičan, Ivan Vukov sa grlom ALFA VARENNE (1.21,0). Ovaj šestogodac je u vlasništvu Stane Pejić koja grlo trenira i vozi u trkama.

Sportski program je završen „brzom partijom“ u kojoj su uzeli učešće najbrži konji Srbije koji su došli na ovaj trkački dan. Bojan Kečenović pokazuje da SERIAK KILLER NP ulazi u formu i lako pobeđuje u vremenu 1.18,5 po kilometru. Drugi stiže Aleksandar Dimitrijević sa GRUMETIJEM (1.18,8), a treći su Miodrag Pantić i TEAM WORK (1.19,0).

Konjički Klub „Rusin“ iz Ruskog Krstura je još jednom pokazao da ima želje, volje i znanja da napravi vrlo lep, kvalitetan i posećen kasački sastanak. Predsednik kluba Željko Papuga i oganizacioni odbor trka koji čine: Čizmar Joakim, Budinski Julijan, Plančak Janko i Papuga Ljubo, su pokazali da radom i dobrom organizacijom mali klubovi u seoskim sredinama mogu itekako dobro da organizuju sportske događaje .

Izvor: Marica Pavkov

Izvor: Marica Pavkov

 

Izvor: Marica Pavkov
Izvor: Marica Pavkov
Izvor: Marica Pavkov
Izvor: Marica Pavkov
Izvor: Marica Pavkov
Izvor: Marica Pavkov
Izvor: Marica Pavkov
Izvor: Marica Pavkov
Izvor: Marica Pavkov
Izvor: Marica Pavkov