AKO PIJETE HLADNU VODU PO VRUĆINI, PRAVITE OGROMNU GREŠKU

501

Hladna voda čini nam se kao idealan izbor kada želimo da se rashladimo, ali zapravo samo škodimo sebi!

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Da vas neko pita čime se najbolje rashladite tokom vrelih letnjih dana, verovatno biste bez razmišljanja odgovorili – hladnom vodom. Iako većina nas poseže upravo za najzdravijim napitkom, ali u hladnoj varijanti, stručnjaci upozoravaju da time samo škodimo sebi.

Naime, hladna voda utiče na skupljanje krvnih sudova, tako da je hidratacija tela mnogo sporija nego inače. Još gora varijanta je ako ste pre te ispijene čaše ledene vode jeli – varenje će biti daleko sporije zbog skupljenih krvnih sudova.

To nije jedina mana hladne vode. Kada se suze krvni sudovi, organizmu je teže da apsorbuje nutrijente koji nam daju energiju, zbog čega se troši postojeća energija za regulaciju temperature u organizmu. Zbog toga može doći čak i do dehidracije, što je upravo suprotno od efekta koji želimo da postignemo.

Na kraju, tu je i faktor šoka. Ukoliko vam je vruće jer ste trenirali ili duže vremena proveli na suncu, definitivno ne bi trebalo da posegnete za hladnom vodom. Velika razlika u temperaturi tela i temperaturi vode koju unesete, predstavlja šok za digestivni trakt, koji neće moći da je apsorbuje. Takođe, neki ljudi su prijavljivali i hronični bol u stomaku nakon ispijanja hladne vode u ovakvim situacijama.

Naravno, to ne znači da treba da pijete vrelu vodu, već onu umerene, najbolje sobne temperature. Ona će vas, iako vam se ne čini tako, brže osvežiti.

Izvor: mondo.rs