Cena naše trešnje u Evropi i do 3,5 evra za kilogram

54

Ovih dana na tržištu je znatno povećana ponuda trešanja po nižim cenama, a najkvalitetnije domaće sorte završavaju na tržištu zapadne Evrope. Među dobrim primerime plasmana svakako treba izdvojiti voćara Vladimira Popića koji na Čeneju kod Novog Sada pod zasadima trešnje ima devet, a u Staparu još deset hektara.

Izvor: agrofin.rs

Kako prenosi agrofin.rs, “Po savetu stručnjaka primenio sam savremenu tehnologiju uzgoja i nemam problema sa izvozom. Otvorila su se tržišta u Nemačkoj, Holandiji i Crnoj Gori. U zavisnosti od veličine ploda i pakovanja trešnje, rod sam prodao od 2,2 do 2,5 evra po kilogramu”, rekao je Popić, dodajući da trešnja za zapadno tržište treba da bude dobro pothlađena, lepo upakovana i što je najvažnije kvalitetna.

U Srbiji se, podsetimo, godišnje proizvede do 20.000 tona trešanja, što je tek tri odsto evropske proizvodnje. Prostora za unapređenje izvoza, naravno ima, ali zasade treba podizati po savremenim tehnološkim rešenjima, što traži velika ulaganja, za čega većina naših voćara još uvek nije spremna.

Izvor: agrofin.rs