Svečanom izložbom Radeta Pavlova počelo „Ivanjsko cveće“

552

Izložbom slika Radeta Pavlova u holu Doma kulture Sivac, sinoć je svečano počela 22. manifestacija „Ivanjsko cveće”. Nakon izložbe, u Plavoj sali Doma kulture Sivac Narodni orkestar Doma kulture Sivac održao je svečani koncert „Svilen konac“, a čuvari tradicije prikazali su reviju narodne nošnje.

Danas, drugog festivalskog dana, od 17 časova u dvorištu OŠ „20. oktobar“ u starom Sivcu biće postavljen izložbeno prodajni štand Udruženja žena „Vredne ruke“ iz Kruščića, Udruženja kreativnih „Artka“ iz Vrbasa, Pčelarskog udruženja iz Sivca, a građani će biti u prilici da čuju i narodne guslare Dušana Živkovića i Radomana Jelovca. Tradicionalno pletenje ivanjskih venaca u crkvenoj porti zakazano je za 19 časova, nakon kojeg će uslediti svečani koncert „Čuvari tradicije“ u dvorištu OŠ „20. oktobar“ u starom Sivcu. Kraj manifestacije rezervisan je za paljenje ivanjske vatre.

Manifestacija ima za cilj negovanje folklornog stvaralaštva Srba starosedelaca u Vojvodini. Strateški ovaj festival ima velik značaj za Vojvodinu, zato što veoma mali broj ansambala neguje autentično stvaralaštvo Srba starosedelaca u Vojvodini, a Festival se organizuje pod pokroviteljstvom opštine Kula.