Završen festival pozorišnih amatera u Kuli

709

Centar pozorišnog života u našoj zemlji proteklih osam dana bila je Kula gde je sinoć, spuštanjem festivalske zastave, svečano zazvoren 62. Republički festival amaterskih pozorišta Srbije.

Na upravo završenom festivalu publika u Kuli je imala priliku da vidi pozorišne predstave iz svih delova Srbije.

Jednoglasnom odlukom stručnog žirija, u sastavu: Miroslav Trifunović – dipl. reditelj (predsednik), docent Miroslav Benka – dipl. glumac i dipl. reditelj i Vladimir Cvejić – glumac i reditelj, nagrade za najbolju predstavu, režiju, scenski pokret i total dizajn (scenografija, kostim, svetlo, zvuk) dodeljene su ansamblu predstave „Policajci“ Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta iz Bečeja.

Nagrada za osvojeno prvo mesto i zlatna plaketa dodeljena je za predstavu „Policajci“, po komadu Slavomira Mrožeka u izvođenju Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta iz Bečeja.

Srebrna plaketa dodeljena je za predstavu „Pomorandžina kora“, po komadu Maje Pelević u izvođenju Trsteničkog pozorišta Narodnog univerziteta Centra za kulturu Trstenik, a treće mesto i bronzanu plaketu pripalo je za predstavu „Antigona u Njujorku“, po komadu Januša Glovackog u izvođenju Kulturnog centra iz Kule.

Dve prvoplasirane predstave, predstavljaće Srbiju na regionalnom festivalu u Trebinju.
Stručni žiri je dodelio diplome za najbolja glumačka ostvarenja te je tako najbolja ženska epizodna uloga pripala Bojani Stefanović za ulogu AVDIKE u predstavi „Bliži nebu“ Dramatera Leskovačkog kulturnog centra. Nagrada za najbolju mušku epizodnu ulogu pripala je Jovanu Paulu za ulogu ILIJE u predstavi „Ognjište“ u izvođenju Dramskog studija Luča KUD-a Kruščić, a nagrada za najbolju mušku ulogu Slobodanu Nogavici za ulogu BUVICE u predstavi „Antigona u Njujorku“ Kulturnog centra iz Kule. Milica Bukvić nagrađena je diplomom za najbolju žensku ulogu i to za ulogu ANITE u predstavi „Antigona u Njujorku“ Kulturnog centra iz Kule i ulogu JOVANE u predstavi „Ognjište“ Dramskog studija Luča KUD-a Kruščić.

Pored diploma za najbolja glumačka ostvarenja, stručni žiri je dodelio i diplome za masku, scenski govor, scenski pokret, total dizajn i kolektivnu glumačku igru, kao i pohvalnice za song u predstavi, najboljeg mladog glumca, glumačku bravuru i najbolju produkciju.
Kao i prethodnih godina i ovogodišnji Festival obeležilo je ogromno interesovanje publike iz Kule i okolnih mesta, koji su odlukom Organizacionog odbora RFAP sve predstave mogli da gledaju potpuno besplatno. Predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić najavio još jedan Festival krajem godine u Kuli – „Publikum“, festiva publike gde će gostovati profesionalna pozorišta.

-Kulturni centar Kula je planirao ovaj Festival u novembru mesecu, u sklopu obeležavanja Dana opštine Kula. Ono što je za mene još značajnije je da smo se, u okviru ovih festivalskih dana, u razmenama mišljenja, dogovorili da Savet festivala započne pripremu za jedan novi koncept Republičkog festivala koji ćemo prezentovati i Ministarstvu kulture i za koji ćemo tražiti podršku, rekao je Miljanić.

Miljanić je istakao da novi koncept Republičkog festivala amaterskih pozorišta Srbije podrazumeva da iz svake predstave koja bude gostovala ostanu dva ili tri predstavnika – glumci ili režiseri, naravno o trošku organizatora, i da se tokom svih dana Festivala održavaju radionice za amatere, kako bi se, ne samo sticala nova znanja, već i promovisao amaterizam.

-Takođe, želim da istaknem da je Kula prepoznata, ne samo zbog Festivala, već i zbog rada amatera u našoj opštini i onoga što radi Kruščić, Crvenka, Sivac i naravno Kula, kad su amaterske predstave u pitanju. S tim u vezi, sistematizovaće se i radna mesta gde će biti zaposleni ljudi koji će se stručno baviti unapređenjem, razvojem i celokupnim radom kada je reč o amaterskom pozorištu, rekao je Miljanić.