CRVENO UPOZORENJE ZA CELU SRBIJU! UV zračenje OPASNO a evo gde će biti najgore!

561

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) tokom naredna dva dana očekuje nas maksimalna dnevna temperatura od 38 stepeni, a potom od četvrtka stiže blago zahlađenje.

Izvor: infokg.rs

Uprkos najavam meteorologa, ono što je verovatno mnogo ljudi primetilo je da uprkos najavljenoj temperaturi od 37 ili 38 stepeni, osećaj kada se izađe napolje na asfalt kao da je barem za 10 stepeni toplije.

Površina na kojoj se temperatura meri je takođe bitna, pa tako ona zvanična koju dobijamo od meteorologa, merena je na travnatim površinama što se bitno razlikuje od one koja je na asfaltu ili goloj zemlji.

Kada izađe sunce prvo se greje tlo, greju se zidovi i sve ostalo, pa tek onda vazduh. To je zbog toga što postoji velika razlika koja površina je u pitanju. Ukoliko smo u parku i nakon toga odemo na asfalt temperatura može biti do 10 stepeni viša. Tako da, ne lažu nas meteorolozi kada kažu da ima toliko i toliko stepeni, već parametri koje oni poštuju prilikom merenja temperature nisu onakvi kakvi bi bili da se recimo temperatura meri na betonu.

Visok stepen UV zračenja

Pored visokih temperatura, prava opasnost dolazi od pojačanog UV zračenja koje je ovih dana mahom u crvenoj zoni.

Vrednosti ultraljubičastog indeksa kreću se od nula do deset i više, a sve iznad šest smatra se visokim i opasno je po kožu. Dok je danas UV zračenje u Beogradu bilo u narandžastoj zoni i obeleženo brojem 7, već sutra ta cifra skače na čak 9 i nalazićemo se u crvenoj zoni, što je izuzetno opasno po kožu.

Dermatolozi u tom slučaju savetuju neizlaganje suncu ili prekrivanje odećom i nanošenje zaštitinih krema.

Ono što mnoge raduje jeste dolazak blagog „zahlađenja“, koji je moguć već od četvrtka. Od petka će se nestabilnost povećati, biće oblačno, svežije i sa temperaturom u granicama proseka, dakle možemo očekivati pad temperature za desetak stepeni. Očekuju se i obilnije padavine sa mogućim kratkotrajnim nepogodama, odnosno pojava grada i olujnog vetra.

Izvor: mondo.rs