Odbor za poljoprivredu Skupštine Srbije podržao donošenje zakona o popisu poljoprivrede 2023.

25

Odbor za poljoprivredu Skupštine Srbije usvojio je predlog zakona o popisu poljoprivrede 2023. godine, koje je podnelo nadležno Ministarstvo i predložilo Skupštini na izglasavanje. Obrazlažući predlog zakona državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Jelena Blagojević, je istakla, da je popis poljoprivrede značajan jer država mora da zna čime raspolaže u ovoj oblasti, zbog evropskih integracija naše zemlje.

Izvor: agrofin.rs

Kako prenosi agrofin.rs, “Popisom će biti obuhvaćena sva porodična poljoprivredna gazdinstva, gazdinstva preduzetnika i pravnih lica, tako da se očekuje da će biti popisano najmanje 98 odsto ukupno korišćenog poljoprivrednog zemljišta, kao i sva uslovna grla”, precizirala je Blagojevićeva.

Državna sekretarka je navela da će statistički podaci biti prikupljeni metodom neposrednog intervjua, na čemu će biti angažovano oko 3.500 popisivača, koji imaju znanje o poljoprivredi. Gazdinstva će imati mogućnost samoanketiranja putem upitnika na internetu.

Prema predračunu Republičkog zavoda za statistiku, popis će koštati nešto više od 950 miliona dinara, ili oko 7,9 miliona evra.

B.K.

Izvor: agrofin.rs