Udruženje MNRO „Plava ptica“ obeležilo 25 godina postojanja

380

Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama „Plava ptica“ opštine Kula obeležilo je danas 25 godina postojanja. Jubilej je proslavljen uz prigodan program u izvođenju korisnika i zaposlenih ovog Udruženja.

Proslavi su prisustvovali roditelji korisnika, predstavnici ustanova i institucija iz kulske opštine koje sarađuju sa „Plavom pticom“, Julijana Stanisavljević, iz Sektora za zaštitu osoba sa invalididtetom Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, Joland Korora, pomoćnica sekretara Pokrajisnskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Jelena Mihajlović, predstavnica Fondacije „Trag“, jedne od prvih donatora i Damjan Miljanić predsednik opštine Kula, koji je čestitajući jubilej „Plavoj ptici rekao da će opština Kula i u narednom periodu pomagati rad Udruženja.

-Reč je o Udruženju koje je polako raslo i razvijalo se i sad je respektabilno na nivou Vojvodine i Srbije, podržano od strane opštine. Udruženje svake godine razvija nove programe. Stvarno je sreća što postoje u našoj opštini i da 220 korisnika, kojima oni pružaju usluge – poludnevnog, celodnevnog boravka, usluge personalnog asistenta, raznih terapija, logopeda itd., mogu te usluge da dobijaju na kvalitetan način u našoj opštini, a ne da idu u neke druge opštine i gradove. Uloga opštine je da zajedno sa Udruženjem rešava probleme. Oni su organizacija koja uvek dolazi i sa predlozima i sa rešenjima, što je sjajno i nama u većini slučajeva ostaje samo da obezbedimo finansijska sredstva, koja su iz godine ugodinu sve veća, ove godine više od 33 miliona dinara. To je najveći iznos koji je opština do sada izdvojila i sigurno da ćemo i u narednom periodu izdvajati još više sredstava, rekao je Miljanić.

Julijana Stanisavljević iz Sektora za zaštitu osoba sa invalididtetom Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja je čestitala jubilej „Plavoj ptici“ i istakla značaj rada i postojanja ovakvog Udruženja sa kojim se malo opština u Srbiji može pohvaliti. Ona je baš kao i Joland Korora, predstavnica Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku obećala podršku „Plavoj ptici“, republičkih odnosno, pokrajinskih organa i u narednom periodu.
Marko Košutić se zahvalio na podršci svima koji sarađuju i podržavaju rad „Plave ptice“, posebno opštini Kula, koja je na adekvatan način prepoznala potrebu rada Udruženja, ali i nadležnom Ministarstvu i Pokrajinskom sekretarijatu.

U okviru programa predstavljena je i monografija „25 priča za 25 godina“, proistekla kao sećanje na dvadesetpetogodišnje postojanje, koncipirana kao priče iz sećanja ljudi koji su ostavili trag i bili deo rada i postojanja „Plave ptice“. Monografiju je objedinila i uredila Slavica Golubović, novinar i dugogodišnji saradnik Udruženja.

Nakon oficijelnog dela proslava je nastavljena u dvorištu Pionirskog doma gde je za sve korisnike, njihove roditelje i goste u prelepom ambijentu organizovan koktel uz muziku.