Za Aktivni Inkluzivni servis Kula 400 hiljada dolara

513

Predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić prisustvovao je danas svečanoj ceremoniji dodele Sporazuma o donaciji za Aktivni Inkluzivni servis Kula, u Klubu poslanika u Beogradu.

Opština Kula jedna je od devetnaest opština izabranih za implementaciju projekata socijalnog stanovanja. Projekat „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji“ osmišljen je da poboljša primenu politika socijalne inkluzije u Srbiji i obezbedi održiva stambena rešenja praćena merama aktivne inkluzije za najugroženiju populaciju. Ukupna vrednost projekta je gotovo 400 hiljada dolara, u okviru kojih će biti kupljeno šest kuća i stanova, a rekonstruisano deset. Program će obuhvatiti osobe sa invaliditetom, žene žrtve porodičnog nasilja, mlade bez porodičnog staranja i lokalno stanovništvo.

-Ovo je jedinstven projekat koji finansira Evropska unija, kojem je opštini Kula pripalo 400 hiljada dolara, kojim je predviđeno da se deo objekata na teritoriji opštine Kula otkupi, a deo postojećih ruiniranih objekata uredi, kako bi se namenili specifičnim grupama. Pre svega deci iz hraniteljskih porodica, koja nakon punoletstva ne primaju više pomoć od države, kao i druge ugrožene kategorije – Romi i ostali, rekao je predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić.

Pored opštine Kula, korisnici Programa su: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo za evropske integracije. Evropska unija izdvojila je 27 miliona evra putem Instrumenata za pristupnu pomoć 2018 za 36 meseci sprovođenja programa, a Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge izabrana je kao implementacioni partner.

ptr