Siniša Vujović, Vodoprivredno preduzeće „Bačka“: bez dramatičnog povećanja Velikog bačkog kanala

1114

Proteklog vikenda ceo Zapadnobački okrug zahvatilo je jako nevreme praćeno olujnim vetrom, obilnim padavinama, grmljavinom i ponegde gradom. Zbog obilnih padavina povećan je vodostaj u Velikom bačkom kanalu, što je za rezultat imalo i zatvaranje za saobraćaj drveni most u Kuli.

Tim povodom razgovarali smo sa Sinišom Vujovićem, diplomiranim inženjerom, rukovodiocem vodoprivrede u Vodoprivrednom preduzeću „Bačka“ iz Vrbasa. Vujović je za naš portal rekao da ne misli da je nivo vode u Velikom bačkom kanalu, koji protiče od Stapara do Kule i Vrbasa dramatično povećan, ali su bile velike padavine i za ova tri dana je palo preko 100 l vode na m2, tako da su i oni lateralni kanali koji su se upuštali u VB kanal doneli veliki priliv vode, a i atmosferski kanali su bili značajni prijemnici atmosferskih voda koje su sve završile u Velikom bačkom kanalu.

Vujović ističe da je režim Velikog bačkog kanala bio diktiran režimom i potrebom za navodnjavanje ovih dana i držao se na većem nivou, a opšte je poznato da u Vrbasu postoji zagađivač tj. „Vital“, tako da se taj deo Velikog bačkog kanala od Vrbasa do triangla u Vrbasu faktički smatra zagađenim i svako značajnije ispuštanje voda na prevodnici u Vrbasu gde je visinska razlika između gornje vode – prema Kuli i donje vode – prema Srbobranu, 5 metara faktički bi značilo pokretanje tog mulja koji je sam po sebi i nedovoljno ispitan i zahteva poseban tretman u narednom periodu.

-Za to vreme, postoje odvodne crpne stanice koja odvodi sve suvišne vode iz atara, jedna u Sivcu i jedna gradska crpna stanica u Kuli, koja takođe prihvata vode iz atara i deo voda iz naselja Kula. Dakle, pumpe rade neprekidno i vode će biti evakuisane u funkciji vremena, za par sati ili par dana, napominje Vujović.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za lokalnu pojavu grmljavine sa ili bez grada i pljusak kiša ili jaka kiša sa količinom padavina većom od 30 l/m2 u narednim danima. Ova pojava očekuje se na području cele Bačke i okarakterisana je kao veoma opasna pojava sa oznakom crvenog meteoalarma. Međutim, Vujović ističe da to nisu neuobičajne situacije i da vodoprivreda ima kapacitet da se putem stabilnih crpnih stanica odbrani od viška voda i eventualno upotrebom mobilnih agregata, ako se ukaže potreba.

-Mi u opštini Kula, Vrbas i Srbobran nemamo opasnost od spoljašnjih voda, jer nemamo vodotokova koji su plovni. Režim tokova u Velikom bačkom kanalu je dirigovan i ne postoji nikakva šansa da se ugrozi taj režim vode u Velikom bačkom kanalu, odnosno da ugrozi priobalje, kuće, plovišta,… zaključuje Vujović.