Našim proizvođačima otvorena mogućnost izvoza voća i povrća u SAD

59

Domaćim proizvođačima, prerađivačima i distributerima svežeg, smrznutog i prerađenog voća i povrća iz Srbije dostupna je jedinstvena elektronska platforma za izvoz hrane na tržište Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Platforma je kreirana u okviru zajedničkog projekta “Podrška diverzifikaciji izvoza poljoprivrednog i prehrambenog sektora Zapadnog Balkana i Istočne Evrope” Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojne agencije Srbije.

Izvor: agrofin.rs

Kako prenosi agrofin.rs, zahvaljujući elektronskom “Vodiču za izvoz voća i povrća na tržište SAD”, platforma pruža mogućnost postojećim i potencijalnim izvoznicima u sektoru proizvodnje i prerade voća i povrća da, na jednom mestu, saznaju sve neophodne informacije o pripremi i izvozu na tržište SAD.

“Zbog ograničenja usled pandemije COVID 19 i smanjenih mogućnosti za održavanje edukacija i treninga kompanija, ova prva domaća platforma za izvoznike svežeg, smrznutog i prerađenog voća i povrća predstavlja jedinstven izvor informacija o tržištu SAD, uz mogućnosti da kompanije dobiju informacije iz prve ruke od vodećih eksperata u industriji hrane kod nas”, rekao je Radoš Gazdić, vd direktora Razvojne agencije Srbije.

Iz Razvojne agencije pdosećaju da je SAD drugo najveće svetsko tržište hrane, posle NR Kine. Procena vrednosti tržišta hrane u SAD je 924,4 milijardi USD za 2020. godinu u poređenju sa Kinom 1.251 milijardi USD i trećim tržištem na svetu – Indijom sa 463 milijardi USD. Očekuje se da će tržište hrane u SAD rasti po godišnjoj stopi od 1,8%, dok će online prodaja sa trenutnih 7% skočiti na 11.2% ukupne prodaje hrane u SAD, što predstavlja izuzetan potencijal za unapređenje prodaje prehrambenih proizvoda domaćih proizvođača na ovom tržištu.

B. K.

Izvor: agrofin.rs