Projekcije filmova u Gradskom muzeju u Vrbasu

112

Svakog radnog dana od 18 časova Gradski muzej u Vrbasu organizuje projekcije filmova sa 21. međunarodne smotre arheološkog filma. Međunarodna smotra arheološkog filma čiji domaćin je već 21. godinu za redom Narodni muzej u Beogradu svoje putovanje je posle Beograda, Vrnjačke Banje i Kovina, nastavila do Vrbasa.

Izvor: Ilustracija

Svakog radnog dana od 18 časova Gradski muzej u Vrbasu organizuje projekcije filmova sa 21. međunarodne smotre arehološkog filma, a ovaj ciklus projekcija traje od 21. do 28. jula. Posetioci vrbaškog gradskog muzeja moći će da vide zanimljive reportaže, obrazovne filmove i dokumentarce koji donose važna arheološka otkrića iz naše zemlje, ali i sveta, ističe Vesna Grgurović, rukovodilac Gradskog muzeja u Vrbasu.

„Ono što je veoma zanimljivo i možda posebno jeste da gledamo arheološki žurnal koji je proizvod Istraživačke stanice Petnica i koji zaista na jedan zanimljiv i pristupačan način predstavlja arheologiju kroz jedan sasvim novi aspekt. Imamo filmove iz Hrvatske i imamo dva filma koji su proizvod ruskih arheoloških istraživanja. Tako da i ove godine, već u kontinuitetu više od deset godina, mi smo nastavili saradnju sa Narodnim muzejom koji je inače pokrenuo prikazivanje ovih filmova još 1998. godine,“ rekla je Grgurović.

Tokom šest dana u Gradskom muzeju u Vrbasu biće prikazano 11 filmova, a poslednjeg dana, u sredu 28. jula, biće prezentovan film „Diglife Serbia“ koji prati najnovija istraživanja srpsko-australijskog tima stručnjaka. Ova reportaža otkriva da li se na lokalitetu Glac kod Sremske Mitrovice kriju ostaci još jedne palate rimskog cara.

Izvor: rtv.rs