NAMIRNICA BROJ 1 ZA SMANJENJE ZAPALJENJA U TELU: Štiti od srčanih bolesti, puna je antioksidanata i Srbi je obožavaju!

452

Stručnjaci otkrili koja namirnica je najbolja za smanjenje zapaljenje u telu. Zapaljenje u telu veoma je opasno jer dovodi do obolevanja od hroničnih bolesti. Dok neke namirnice koje nažalost svakodnevno jedemo doprinose tom zapaljenju, postoje i one koje ga smanjuju.

IZVOR: NEW AFRICA/SHUTTERSTOCK.COM

Iako je prema rečima nutricioniste Tobija Smitsona teško izabrati samo jednu namirnicu koja smanjuje zapaljenje u telu, na kraju se ispostavilo da je jedna ipak najefikasnija.

„Teško je izabrati samo jednu namirnicu kao najbolju za smanjenje zapaljenja. Za smanjenje zapaljenja u telu važna je celokupna ishrana, a za to je najbolja mediteranska ishrana. Da budem precizniji, to je plan ishrane koji podrazumeva unos dosta povrća, voća, orašastih plodova, celih žitarica, ribe i zdravih ulja“, kaže on.


Istraživanje koje je objavio Univerzitet Kembridž potvrdilo je da mediteranska ishrana može da smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti. I ne samo to, takođe je povezana sa dužim životnim vekom, a odavno je stručnjaci povezuju i sa ishranom koja pomaže zdravom mršavljenju.

Međutim, iako su sve namirnice koje podrazumeva mediteranska ishrana zdrave i smanjuju zapaljenje u telu, ispostavilo se da je jedna namirnica posebno efikasna u tome.

„Trešnje su na vrhu liste namirnica za smanjenje zapaljenja“, kaže nutricionista Smitson. „Sadrže dosta antioksidanata, kao i polifenola koji se ponašaju kao antioksidanti i smanjuju oštećenja na ćelijama, Studije su pokazale da trešnje smanjuju zapaljenje i oksidativni stres“.

Sada kada ste upoznati sa tim koliko su trešnje zdrave, navalite na njih!

Izvor: mondo.rs