Republičke robne rezerve kupuju 34.000 tona pšenice po 23,5 dinara kilogram

147

Republička direkcija za robne rezerve objavila je da će otkupiti do najviše 34.400 tona merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda. Žito će se kupovati od komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava, zemljoradničkih zadruga i skladištara koji sa Direkcijom imaju zaključen ugovor o skladištenju, čuvanju i obnavljanju merkantilne pšenice. Prijavljivanje zainterseovanih Direkciji isključivo se obavlja elektronskim putem.

Izvor: agrofin.rs

Kako prenosi agrofin.rs, merkantilna pšenica mora biti domaćeg porekla, u rasutom stanju, zrela, zdrava, bez znakova plesni, stranih mirisa i ukusa, pogodna za ljudsku ishranu, nezaražena pšeničnim bolestima i štetočinama. Uz sve to  treba da sadži sve elemente kvaliteta: hektolitarska masa min. 76 kg/hl, vlaga maksimalno 13 odsto, ukupne primese maksimalono 2 procenta od čega neorganskog porekla najviše 0,25 procenta. Sadržaj proteina treba da je najmanje 11,50 posto suve materije.

Cena otkupa merkantilne pšenice je 23,50 dinara za kilogram (uračunat PDV), uskladišteno u silosu ovlašćenog skladištara Direkcije. Rok plaćanja kupljene merkantilne pšenice je do 15 dana od dana dostavljanja kompletne dokumentacije o isporuci.

Minimalna količina koja se kupuje od jednog aktivnog, registrovanog, komercijalnog poljoprivrednog porodičnog gazdinstva je 10 tona, a maksimalna 100 tona, od zemljoradničke zadruge najmanje 20, a maksimalno 150 tona. I od ovlašćenog skladištara najmanji otkup pšenice je 100, a maksimalno 1.000 tona.

B. K.

Izvor: agrofin.rs