Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević u radnoj poseti Kuli

1192

Doktor Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, sa saradnicima: zamenikom pokrajinskog sekretara Palimirom Totom i pomoćnikom za turizam Milanom Jarićem, posetio je danas opštinu Kula. U pratnji domaćina, predsednika opštine Damjana Miljanića i njegovih saradnika prva stanica današnje posete bilo je privatno preduzeće „Limar Mandić“, nakon čega su posetili kulski rasadnik „Seveplant“ u kojem ih je zamenik direktora Nenad Purić upoznao sa radom ovog rasadnika koji je izvozno orijentisan, jer više od 85 odsto proizvedenih sadnica se izveze.

Godišnja proizvodnja u Seveplantu je oko 7 miliona sadnica u šta ulazi proizvodnja jednogodišnjih i dvogodišnjih sadnica. Kada je sortiment u pitanju najviše je zastupljena jabuka, oko 85 odsto, kruška 10 odsto, a 5 odsto pripada proizvodnji trešnje, šljive i kajsije. Trenutno se proizvodnja obavlja na 220 hektara, a u kompaniji je zaposleno 200 radnika čija primanja su iznad republičkog proseka.

Nakon „Seveplanta“ usledila je poseta salašu porodice Paskaš koji se nalazi između Kule i Crvenke, na takozvanoj Kudeljari i koji se baš zbog toga i zove „Stara kudeljara“. Ovaj salaš će svakako obogatiti turističku ponudu kulske opštine, a nakon razgovora sa domaćinima Gordanom i Veselinom Paskašem, pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević je u obraćanju medijima rekao:

-Ideja današnje posete jeste da vidimo gde smo do sada dali novac. Ja sam juče i prekjuče rekao da ću lično obići sve korisnike naših sredstava. Kula je ove godine dobila oko 4 miliona dinara, delom za privredu, delom za turizam. Obišli smo te subjekte i videli da se novac troši namenski. S druge strane, na predlog predsednika opštine Kula obišli smo mesta gde možemo razmišljati o daljem razvoju opštine Kula i meni je veliko zadovoljstvo što mogu da kažem da je Kula postala centar rasadničkog biznisa na teritoriji Evrope, a isto tako što Kula vraća jedan turistički potencijal. Imali smo pre u Kuli značajnih turističkih potencijala, na žalost njih više nema, ali mi je drago što postoji preduzetnička inicijativa i u saradnji sa lokalnom samoupravom mi smo spremni da na sledećim konkursima podržimo ovu inicijativu, odnosno sve inicijative za koje lokalne samouprave kažu da su njima važne. Mi to gledamo prema tome šta lokalna samouprava oceni kao važno, koliko će ljudi biti zaposleno i na kraju koliko će se poreza plaćati na osnovu obavljanja tih delatnosti. Ideja jeste da do novembra meseca, dok ne bude kreiran novi budžet, obiđemo što veći broj lokalnih samouprava, razgovaramo sa što većim brojem privrednika na terenu, ljudima koji žele da se bave turizmom da bismo mogli u sledećoj budžetskoj godini da koncipiramo konkurse tako da na najbolji način pomognu i turizam i privredu na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine – rekao je Ivanišević.

Da li je salaš „Stara kudeljara“ primer kako se može razvijati turizam u opštini predsednik opštine Kula Damjan Miljanić je rekao:

-Ovo je jedan od primera. Mi na teritoriji opšptine imamo još neka ulaganja u turizam, veća ili manja, i kapaciteti koje Kompanija „Rodić“ sada proširuje i unapređuje je jedna potpuno druga priča jer je reč o hotelskom smeštaju i opština Kula završava Sportsko-rekreativni centar, a ovo ovde je jedna posebna priča gde se jedno gazdinstvo proširuje, razvija turistički potencijal. U razgovoru koji smo imali sa domaćinima i pokrajinskim sekretarom veliki su planovi, a posebno je značajna uloga pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam gde direktno u razgovorima sa privrednicima, turističkim radnicima upoznaje se sa njihovim problemima i može da koriguje same konkurse i ona sredstva koja usmerava država da ih usmerava na onaj način kako je to samim privrednicima najpotrebnije – rekao je Miljanić.

A sa time kako je došlo do nastanka salaša „Stara kudeljara“ goste je upoznala domaćica salaša Gordana Paskaš.

-Ovde je pre bila farma goveda u vlasništvu „Đure Strugara“ kasnije „MK Komerca“ i kada smo mi došli u posed ovo je bilo u potpunosti devastirano. Onda smo mi prvo počeli da renoviramo i malo sredimo za neke naše potrebe, da bi na kraju došli do ovog rezultata da možemo uživanje u ovome da podelimo i sa vama i sa našim gostima. To je cilj u budućnosti da se isključivo time i bavimo – rekla je Gordana Paskaš.

Nakon obilaska Kule, pokrajinski sekretar Ivanišević je nastavio radnu posetu u susednoj opštini Vrbas.