Otkup mobilnih telefona kao dopuna kućnom budžetu

61

Večita potraga za dodatnim prihodima obično se završi u beskonačnom planiranju ili u žaljenju za uzalud potrošenim vremenom, pa čak i novcem koji se nikada neće vratiti kao prihod. Sa razvojem interneta, pojavila su se nova tržišta i nove "zlatne groznice", pa su se tako mnogi otisnuli u nepoznato i okušali svoju sreću.

Foto: Ilustracija / Izvor: pexels.com

Internet trgovina je definitivno najbolja polazna tačka jer ne zahteva velika ulaganja, pa su se upravo mnogi odlučili baš za ovu granu. Za svega par hiljada dinara iz svoje kuće ili stana, možete pokrenuti online prodavnicu i uz malo sreće i puno truda, velika je verovatnoća da ćete uspeti da pronađete svoju poziciju na tržištu. Naravno, pre svega je potrebno da smislite šta ćete da prodajete, a potom da pronađete najpovoljnijeg dobavljača. Ostalo je stvar biznis taktike i upornosti.

Za one koji ne žele da potroše ni par hiljada dinara, uvek je dostupna besplatna varijanta putem sajtova za kupovinu, odnosno prodaju. Da, ovde mislimo na male oglase. Iako zvuči naivno, mnogi su upravo putem malih oglasa razvili ozbiljan biznis, koji konstantno unapređuju i šire bazu mušterija, odnosno klijenata.

U malim oglasima možete pronaći sve od nekretnina, preko kaputa do umetničkih slika i opreme za kućne ljubimce. Međutim, oblasti koje se posebno ističu su IT oprema, laptopovi, satovi i mobilni telefoni. Posebnu pažnju ćemo da posvetimo mobilnim telefonima upravo iz razloga što svake dve godine ova industrija doživi kvantni skok.

Pogrešna je misao da telefon ima rok trajanja od dve godine. Naprotiv, mobilni telefon u većini slučajeva sasvim normalno radi i posle dve godine, međutim, tehnologija toliko brzo napreduje, da mi imamo utisak da je uređaj postao sporiji, da “koči”, da je neupotrebljiv. Pre dve godine, mobilni telefoni su snimali u FullHD formatu, dok je danas 4K postao standard. Kada uzmemo najnoviji telefon danas i uporedimo snimak sa svojim koji smo kupili pre dve godine, zaista se primeti velika razlika. Odmah tada poželimo da zamenimo svoj mobilni telefon i upravo zbog toga je tržište telefona ogromno i u stalnom porastu.

 

Sada vam je jasno zašto smo izabrali baš otkup telefona

Sudeći prema informacijama sa sajta counterpointresearch.com, u prvom kvartalu 2021. godine proizvedeno je ukupno 354.9 miliona mobilnih telefona. Tržištem dominira Samsung sa 22%, zatim Apple sa 17% i potom Xiaomi sa ukupno 14% udela. Ako se vratimo na činjenicu da se tehnologija znatno unapredi svake dve godine, ostaje nam ogroman broj uređaja koji završe na tržištu polovnih mobilnih telefona širom sveta.

Otkup telefona može biti sjajna dopuna kućnom budžetu. Sve što vam je potrebno jeste malo volje i vremena da pronađete dobre polovne telefone koje ćete kasnije prodati za nešto veću cenu, što je zapravo vaša dobit. Za početak, potrebni su vam profili na društvenim mrežama, kao i profili na sajtovima za kupovinu, odnosno prodaju.

Nakon toga, možete početi sa poslom. Inicijalno, možete postaviti oglase u kojima ćete naglasiti koje mobilne telefone želite da kupite, u kom stanju, sa kojom opremom, itd.

Što se tiče prihoda, računajte da možete zaraditi maksimalno 10-20 EUR po uređaju. Ako ovog meseca otkupite i kasnije prodate 20 telefona, to je minimalno 200 EUR dodatnog prihoda. Nije loše za posao koji ne zahteva određeno radno vreme, lokal, radnike i ostale troškove.

Na kraju, ukoliko vam veliki prihod nije u prvom planu i uvek ponudite dobru cenu za otkup, odnosno prodaju, posao će se razvijati sam od sebe, jer će se mušterije uvek vraćati.