KAD OVO ČUJETE, PRESTAĆETE DA SPUŠTATE ROLETNE TOKOM DANA: Postoji važan razlog zašto je to loše!

622

Leti spuštamo roletne tokom dana da bi se prostorije manje grejale, ali evo zašto je to loša navika.

Izvor: aluroll.rs

Ukoliko spuštate roletne tokom dana, bilo zbog toga da biste imali više privatnosti ili zato što na taj način održavate stan hladnijim tokom vrelih letnjih dana, ovo morate da čujete.

Naime, istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu u Oregonu, koje je vodio dr Aškan Fahimipur, utvrdiolo je da je mnogo zdravije držati roletne podignute jer sunčeva svetlost ubija bakterije koje žive u česticama prašine, a to može da smanji i rizik od respiratornih problema.

Istraživanje je objavljeno u stručnom žurnalu “Mikrobiom”, a naučnici su u kontrolisanim prostorijama izložili bakterije koje se nalaze u kućnoj prašini trima različitim situacijama – tamnoj prostoriji, sobi sa prirodnim svetlom, a u trećoj sobi je bilo UV osvetljenje.

Nakon 90 dana su sakupili uzorke i analizirali ih, pa su tako utvrdili da postoji veza između izloženosti svetlosti i broju bakterija u prašini. Bakterije su se mnogo brže (čak 12 odsto) razmnožavale u tamnim prostorijama. Najmanje bakterija je bilo u sobi sa UV svetlom (6,1 odsto), a zatim u prostoriji sa dnevnim svetlom – 6,8 odsto.

Osim toga, bakterije koje su pronađene u mračnoj sobi su bile povezane i sa respiratornim problemima, mnogo više nego one koje su uzorkovane u sobi sa dnevnom svetlošću.

“Naša studija je potvrdila ono što su stari znalo odavno, da dnevna svetlost ubija mikrobe u česticama prašine”, saopštio je autor studije dr Fahimipur.

Izvor: mondo.rs