Obeležena godišnjica od osnivanja Udruženja veterana žandarmerije „Knjaz Mihailo“

330

Povodom proslave godišnjice od osnivanja Udruženja veterana žandarmerije "Knjaz Mihailo" opštini Kula je između ostalih, uručeno priznanje za nesebičnu podršku i donaciju u ostvarivanju ciljeva Udruženja.

Proslava obeležavanja godišnjice od osnivanja održana je u subotu na Planinarskom domu u Kuli uz prigodan kulturni program i uz prisustvo brojnih gostiju i donatora. Ovaj objekat će nakon rekonstrukcije, koja je u toku, postati Memorijalni centar veterana žandarmerije, koji će sadržati i muzejsku postavku sa originalnim uniformama, biblioteku i kamp za izviđače, kaže Miloš Opačić, predsednik Skupštine Udruženja veterana žandarmerije „Knjaz Mihailo“.

-Nakon dobijanja u zakup objekta od lokalne samouprave, krenuli smo u njegovu rekonstrukciju. Zamenjena je stolarija, sanirani su sanitarni čvorovi, jednom rečju promenili smo već ovim poslovima izgled objekta. U bližoj budućnosti planiramo postavljanje muzejske postavke na 100 kvadratnih metara i uređenje biblioteke.
Svečanost koju smo upriličili povodom godišnjice osnivanja je posvećena svim donatorima koji su prepoznali našu priču i nesebično nam pomogli. Oni su izdvojili određena novčana sredstva da bi mi kao Udruženje ostvarili cilj.

Dugoročno gledano želja nam je da na ovom prostoru Planinarskog doma, koji će postati Memorijalno kulturni centar Doma veterana Srbije osnujemo sekciju mladih izviđača
pod pokroviteljstvom i mentorstvom Udruženja, to znači druženje, život sa prirodom, orijentiring, alpinizam, veštačka stena – ono što fali omladini. Želja nam je da decu odvojimo od ulice, TV-a, kompjutera i da ih vratimo u prirodu, rekao je Opačić i zahvalio se lokalnoj samoupravi na podršci. On je takođe, istako da je cilj Udruženja da celokupna priča u vezi sa Planinarskim domom bude deo turističke ponude grada Kule i kulske opštine.

Program je počeo himnom Republike Srbije. Potom je paroh kulski Pera Anđelić održao opelo za sve stradale borce Žandarmerije, koji su izgubili živote boreći se za svoju domovinu nakon čega su im i svi prisutni minutom ćutanja odali počast.
Predsednik Udruženja veterana žandarmerije „Knjaz Mihailo“ Miroslav Busa je upoznao prisutne sa ciljevima osnivanja Udruženja i zahvalio se prisutnima i donatorima.
„Vaša podrška predstavlja važan gest dobročinstva i konkretno je svedočenje i potvrda bliskosti koja nas povezuje, što je dokaz našeg otvorenog prijateljstva i partnerstva“, rekao je Busa.

Udruženje je brojnim pojedincima i preduzećima uručilo priznanja za nesebičnu podršku i donaciju u ostvarivanju ciljeva Udruženja. Osim priznanja opštini Kula, koje je uručeno predsedniku opštine Damjanu Miljaniću, priznanje je dobio i predsednik Skupštine opštine Kula Vladimir Đurović.

U kulturnom programu su učestvovali operska pevačica Martina Der, pesnik Gavra Veselinović, pevač Miša Blizanac.

Izvor: qmedia.rs