8 zanimljivih činjenica o LUBENICI!

373

Lubenica je bogat izvor hranjivih materija koje štite srce, poput vitamina C i karotenoidnog fitonutrijenta, likopena, koji im takođe daje karakterističnu crvenkasto-roze boju.

IZVOR: GULIVER/GETTY IMAGES/NARIN EUNGSUWAT

ŠTITI SRCE

Lubenica je bogat izvor hranjivih materija koje štite srce, poput vitamina C i karotenoidnog fitonutrijenta, likopena, koji im takođe daje karakterističnu crvenkasto-roze boju. Likopen, uz beta-karoten i vitamin A, pruža snažnu antioksidativnu zaštitu od oštećenja na staničnim strukturama uzrokovanim slobodnim radikalima. Lubenica je dobar izvor magnezijuma i kalijuma, dva minerala za koje je poznato da pomažu uravnoteženju krvnog pritiska, kao i vrlo dobar izvor vitamina B6, koji pomaže u održavanju odgovarajućeg nivoa homocisteina (povišen nivo homocisteina povezana sa uznapredovalom aterosklerozom i preranom smrću).

DELUJE POPUT VIJAGRE

Ova poslastica je muškarcima najbolji saveznik u krevetu jer pomaže kod održavanja erekcije. Lubenica je bogata prirodnim sastojcima koji u telu pokreću zdrave reakcije. Jedan od njih je citrulin koji utiče na otpuštanje azot oksida u telu. To opušta vene, baš kao što je to slučaj kod Viagre. Reguliše pH vrednost organizma – lubenica kao i dinja sadrži puno antioksidansa i vlakana i sprečava stvaranje kiseline tako što povoljno deluje na sluznicu želuca. Visok udeo vode koji sadrži ovo voće hidrira telo i reguliše pH vrednost.

DOPRINOSI MRŠAVLJENJU

Sastoji se od 92 posto vode i idealna je namirnica za regulaciju telesne težine. Postoji i Lubenica dijeta koja traje od 9 do 13 dana. Duži plan se sastoji od dve faze. Prva tri dana jede se samo lubenica. U drugoj fazi se dodaju ostale namirnice, a lubenica se jede kao međuobrok. Druga faza nije restriktivna poput prve i može trajati od šest do deset dana, ali ne sadrži puno ostalih namirnica.

MALO KALORIJA, ALI VISOK GI

Iako je lubenica bogata hranjivim sastojcima i ima malo kalorija, jedna šolja lubenice sadržava samo 49 kalorija ona ima visok glikemijski indeks. Kod osoba koje su osetljive na podizanje šećera u krvi potrebna je doza opreza i lubenica se mora kombinovati sa namirnicama niskoga glikemijskog indeksa. To ne mora biti u istom obroku, ali imajte na umu da bi u idućem obroku trebalo da pojedete namirnicu niskoga glikemijskog indeksa kako bi se anulirao visoki indeks lubenice.

SNAŽAN ANTIOKSIDANS

Bogata je vitaminom C, čisti bubrege i mokraćni sistem. Sadrži čak 93 posto vode, te ju upravo ova karakteristika čini odličnim sredstvom za čišćenje organizma, ali i za mršavljenje. Osim što je moćan antioksidans, sadrži esencijalne omega 6 i omega 9 masne kiseline, cink, likopen. Sve to lubenicu čini savršenim sredstvom za prirodnu negu ne samo lica, već kože celog tijela. Naime, lubenica vlaži i hidrira, tonira i isceljuje kožu i leči akne i sunčane opekotine.

SMANJUJE RIZIK OD RAZVOJA PARODONTNE BOLESTI

Parodontna bolest može dovesti do gubitka zuba, infekcije i čak je bila povezana sa drugim zdravstvenim stanjima kao što je srčana bolest.

SMANJUJE RIZIK OD NASTANKA PARODONTOZE

Pravilna oralna higijena i redovni zubni pregledi su primarni alati protiv bolesti zuba i desni, ali odgovarajuće količine vitamina C u ishrani su pokazale da inhibiraju razvoj ili pogoršanje bolesti. Lubenica je izvrstan izvor vitamina C, stoga zarijte zube u krišku lubenice da bi tvoj osmeh bio zdrav i sjajan.

Tokom dana izloženi smo raznim toksinima koji dospevaju u organizam putem hrane, piće i vazduha, a zadatak bubrega je da eliminiše te toksine iz tela. Kalcijum i kalijum doprinose eliminaciji toksina, a lubenica ih sadrži.

Izvor: mondo.rs