Od jeseni gradsko grejanje u Vrbasu na gas

250

Prebacivanjem kompletnog sistema gradske toplane s mazuta na gas, Vrbas je poboljšao kvalitet grejanja u više od 1.300 stanova u svim gradskim kvartovima. Grejanje na gas počeće na jesen. Gas će kao energent koristiti sve gradske grejne podstanice, a urađena je i gasifikacija svih objekata u blokovima Sava Kovačević, Vasilj Koprivica, Kosmajska, Palih Boraca, CFK. U pitanju je 1.312 stanova i poslovnih prostora, ukupne površine 86.253 kvadrata. Procenjena vrednost investicije je 160,2 miliona dinara.

Izvor: rtv.rs

U opštini Vrbas kažu da prelaskom na novi, sistem očekuju novčane uštede u budžetu, ali naglašavaju da će biti ostvarena veliki ekološka korist, podići će se energetska efikasnost i poboljšati kvalitet životne sredine, jer će zagađenje vazduha od grejanja biti svedeno na minimum.

„Prelazak gradske toplane s mazuta na gas je višestruko važna investicija, koja se nalazi u završnoj fazi, i koja će početi da se isplaćuje već na jesen, kad počne nova grejna sezona. Građani će u više od 1.300 stanova i poslovnih prostora imati kvalitetnije grejanje, a svi mi ćemo kao zajednica imati zdraviju i čistiju životnu sredinu“ rekao je predsednik opštine Vrbas Predrag Rojević.

Rojević kaže i da će se osnovna škola „Svetozar Miletić“ i srednja škola“4. juli“ od sada grejati na gas, a pored radova na gasifikaciji, Vrbas ove godine ima najveća ulaganja u komunalnu infrastrukturu u poslednjih 30 godina.

„Vrbas više od 1,5 milijardi dinara iz budžeta za 2021. godine opština ulaže u investicije u gradu i naseljenim mestima. U pitanju je 20 projekata u Vrbasu, Zmajevu, Ravnom Selu, Savinom Selu, Kucuri i Bačkom Dobrom Polju. Najviše novca biće uloženo u bolje vodosnabdevanje, završetak kanalizacione mreže, obnovu škola, gradske bolnice, uređenje puteva i gasifikaciju“ rekao je Rojević.

Izvor: rtv.rs