U Ruskom Krsturu održan jubilarni 60. Festival rusinske kulture „Crvena ruža“

344

Najveći festival rusinske kulture, "Crvena ruža" u Ruskom Krsturu, 60. put počela je u petak popodnevnom manifestacijom "Crveni pupoljak", na kojoj su najmlađi pokazali svoj talenat i veštine u pesmi i plesu, a nastavila se koncertom "Odjeci ravnice".

Subotnji program bio je rezervisan za takmičenje za najlepši devojački i momački glas, najlepšu kompoziciju i najbolji nastup, a ceo program se održao u Domu kulture u Ruskom Krsturu. Nagradu za najbolji glas i korpu sa crvenim ružama osvojila je Darina Mihnjak iz Kucure, a za celokupan nastup nagrađena je Aleksandra Ruskovski iz Ruskog Krstura.
Druge festivalske večeri, na početku programa, prisutne je pozdravio predsednik opštine Kula Damjan Miljanić, a prisutna je bila i državna sekretarka Olena Papuga i predsednik Nacionalnog saveta Rusina Borislav Sakač.

Na istom mestu, u nedelju, poslednjeg dana Festivala, održao se Revijalni deo Festivala na kojem su posetioci imali priliku da čuju retrospektivu narodnih kompozicija sa dosadašnjih 60 Crvenih ruža ,a program je otvorila Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava.

Kroz tri dana festivala otvorena je Muzejska zbirka u školskom objektu „Zamak“ gde su posetioci imali priliku da vide i fotografije autora Petra Dešića pod nazivom „Rusinske devojke“, a u holu Doma kulture i fotografije sa dosadašnjih 60 „Crvenih ruža“.
Organizator Festivala je Dom kulture Ruski Krstur uz finanskijsku podršku opštine Kula, Nacionalnog saveta Rusina, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.