Performativna promocija crnogorske književnice u Kuli

236

U Narodnoj biblioteci Kula u sredu, 18. avgusta, sa početkom u 18 sati, biće održana performativna promocija crnogorske književnice i književne kritičarke Katarine Sarić. Povod za ovo veče je autorkin novi roman pod nazivom „Kakofonija“.

Roman „Kakofonija“ objavljen je u izdavaštvu IK Liberland, Beograd, u Ediciji Liberland Art, svoj put je započeo svečanim otvaranjem festivala „Knjiga pod feral“ u organizaciji JU Narodne biblioteke, Budva, koji je održan u junu tekuće godine, u budvanskom starom gradu.

Autorka je bila specijalni gost još jednog festivala, „Plutajući čovek“, koji se održao na Zelenoj glavi Apatina, od 14. do 17. avgusta, u okviru kojeg je autorka nastupala performansom „Bi Bi na leđima“, a potom će krenuti na „Panonsku turneju: „Bi Bi na šoru“.
Autorka će se publici u Kuli predstaviti u okviru programa biblioteke „Miodrag Borislavljević“, a turneja obuhvata ukupno šest gradova Panonije. Osim Kule i Apatina u kojem je započela turneja, tu su i Novi Sad, Sombor, Odžaci i Subotica. Čitava turneja zamišljena je kao putujući karavan, u okviru kojeg će se autorka publici predstaviti literarno-scenskim i poetskim performansima od kojih je svaki tematski naslovljen specifičnim motivom grada domaćina, a u Kuli će se autorka predstaviti tribinom sa performansom pod nazivom „Idemo u Kulu da jašemo mulu“.

Osim premijere najnovije knjige, Katarina Sarić predstaviće i deo svog poetskog stvaralaštva, poetske zbirke „Globus Hystericus“ i „Smrt Madam Dupin“, kao i putopis „Golo Meso“. Dakle, sem što je performativna, turneja budvanske književnice je i žanrovski raznolika.

Katarina Sarić je rođena 1976. godine na Cetinju. Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću je prvo diplomirala maternji jezik sa južnoslovenskim književnostima, a potom i filozofiju. Postdiplomske studije je nastavila na Fakultetu političkih nauka u Podgorici gde je diplomirala socijalnu politiku i socijalni rad. Stručno se usavršavala za rad u oblasti socijalne inkluzije u „Zavodu za školstvo”, „Fondaciji za aktivno građanstvo”, i Centru za antidiskriminaciju „Ekvista” u Podgorici.

Piše društveno angažovanu poeziju, prozu i esejistiku. Književnica je, poetska provokatorka i performans umetnica. Autorka je 13 samostalnih izdanja, zastupljena u brojnim koautorstvima, antologijama, zbornicima, na svim važnijim regionalnim portalima.