Na šalterima Uslužnog centra Opštinske uprave u Kuli prednost za „Naše heroje“

423

Program podrške „Za naše heroje“ kroz personalizovane kartice pogodnosti „Naš heroj“, pokrenula je Vlada Republike Srbije. Program podrške „Za naše heroje“ realizuje Ministarstvo zdravlja RS u saradnji sa Generalnim sekretarijatom Vlade, Narodnom bankom Srbije, Privrednom komorom Srbije i javnim ustanovama, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Jedna od pogodnosti koje pruža kartica „Naš heroj“ je i prednost u redu za ostvarivanje prava građana pred šalterima Uslužnog centra Opštinske uprave Kula. Da bi ostvarili prednost u redu, potrebno je da se službeniku na šalteru u Uslužnom centru pokaže kartica „Naš heroj“. Kartica pogodnosti „Naš heroj“ je personalizovana kartica koja omogućava odgovarajuće pogodnosti prilikom plaćanja roba i usluga kod privrednih društava, pravnih lica ili preduzetnika, odnosno ustanova na teritoriji Republike Srbije sa kojima je zaključen Protokol o saradnji.

Korisnik kartice može biti zaposleni, lice angažovano po drugom osnovu ili volonter u ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite u javnoj svojini Republike Srbije i objektima koji su posebno određeni i pripremljeni za izolaciju i lečenje obolelih, odnosno zaraženih virusom SARS-CoV-2 koji neposredno pruža zdravstvenu zaštitu, odnosno sprovodi mere i aktivnosti za lečenje, zdravstvenu negu i rehabilitaciju pacijenata obolelih, odnosno zaraženih virusom SARS-CoV-2 i sprovodi druge mere i aktivnosti radi sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19.

Kartica se izdaje na osnovu Zahteva za dobijanje Kartice „Naš heroj“. Zahtev za izdavanje kartice korisnik podnosi lično ovlašćenoj administrativnoj službi u svojoj lokalnoj COVID-19 jedinici.

Po podnošenju zahteva, vrši se izrada kartica. Svaka kartica je personalizovana, odnosno sadrži svoj identifikacioni (ID) broj koji ne otkriva ni jedan podatak o ličnosti. Nakon personalizacije kartice ID broj postaje aktivan, a samim tim korisnik stiče pravo za aktivaciju i korišćenje kartice. Personalizovanu karticu korisnik preuzima u ovlašćenoj administrativnoj službi u svojoj COVID-19 jedinici.

Po dobijanju kartice, korisnik ima mogućnost da se registruje na sajtu https://nasheroj.gov.rs/ i/ili preuzme aplikaciju za mobilni uređaj, preko koje se informiše o pogodnostima koje ona obezbeđuje. Aplikacija „Naš heroj“ dostupna je na Google Play i Huawei AppGallery servisima, a uskoro će biti dostupna i na Apple AppStore servisu.
Pri ostvarivanju prava na pogodnosti, korisnik je obavezan da pokaže karticu „Naš heroj“, ili digitalni ekvivalent / na mobilnom uređaju, kao i svoj identifikacioni dokument. Kartica „Naš heroj“ je personalizovana i ne može se preneti niti na bilo koji drugi način ustupiti na korišćenje drugom licu. Kartica pogodnosti „Naš heroj“ se koristi na celoj teritoriji Republike Srbije, odnosno nije uslovljena mestom prebivalištava korisnika kartice.

Mere i aktivnosti vezane za karticu pogodnosti „Naš heroj“ su privremene i oročene trajanjem pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.