PKS: Zasadi lešnika, višnje i žalfije najisplativiji za ulaganje

66

Na osnovu podataka Privredne komore Srbije, u 2020. godini vrednost izvoza žitarica iznosila je 690,3 mil.evra, a vrednost izvoza voća 644,7 miliona evra. Obim izvoza voća veći je za petinu od 2019. godine, dok je izvoz žitarica veći za 9.6 odsto.

Izvor: agrofin.rs

Kako prenosi agrofin.rs, “Poslednjih godina za proizvodnju lešnika  interesuje se sve više mladih voćara, jer ga je jednostavno uzgajati i ne zahteva velika ulaganja. Da bi se dostigao pun rod potrebno je da prođe od pet do 10 godina. Iako to zvuči kao dug vremenski period, na kraju se višetruko isplati, jer kilogram lešnika nije ispod 10 evra“, kaže Aleksandar Bogunović sekretra Odbora za poljoprivredu PKS-a.

Bogunović kaže da bi  višnja  mogla biti perspektivna na našim područjima, iako se u nju više ulaže, od  10.000 do 15.000 evra po hekatru.

“Biljka koja takođe zavređuje pažnju proizvođača je žalfija, od koje može da se zaradi i do 3.300 evra po berbi. Cena je veća ako je reč o plasteničkoj proizvodnji, pošto se godišnje bere tri do četiri puta”, veli Bogunović.

B. K.

Izvor: agrofin.rs