Lipar proslavlja 100 godina od osnivanja sela

2216

Lipar svake godine obeležava seosku slavu na verski praznik Veliku Gospojinu. Ove godine proslava je utoliko značajnija, jer se slavi i 100 godina od osnivanja sela, a organizatori su za sve posetioce pripremili bogat kulturno-umetnički sportski i zabavni program.

U petak, 27. avgusta, u 15 časova, biće održano takmičenje u kuvanju pasulja u kotliću „Pasuljijada 2021“. Nakon proglašenja pobednika za goste će biti upriličena besplatna degustacija. Istog dana u 18 časova na stadionu „Marko Rodić“ odigraće se fudbalska utakmica i druženje veterana FK Lipar i FK Crvena zvezda. Nakon sportskog programa, uslediće kulturno-umetnički program, gde će od 20 časova na sportskim terenima Osnovne škole „Nikola Tesla“ biti upriličen zajednički nastup SKC Bačka Topola i KUD Lipar. Sam kraj programa rezervisan je za živu muziku.

Na sam dan slave, u subotu, 28. avgusta, proslava će početi u 9 časova liturgijom povodom Hramovne slave sa trostrukim ophodom oko Hrama. U 10:45 časova biće položeni venci na spomenik poginulima u NOB-u, nakon čega će biti upriličena svečana akademija u Domu kulture. Tačno u podne otkrivaće se spomenik Solunskim dobrovoljcima. U 18 časova održaće se večernje bogosluženje i primopredaja kumstva sa sečenjem slavskog kolača. Proslava će biti završena koncertom pevača Bobana Rajovića.

Pokrovitelji manifestacije su Mesna zajednica Lipar i Turistička organizacija opštine Kula.