Od zapuštenog jezera kultivacijom do kupališta u Bačkom Gračacu

1417

Veštačko jezero u Bačkom Gračacu koje je devedesetih godina bilo glavno mesto okupljanja mladih ovog i susednih mesta, 2012. godine je potpuno presušilo. Ipak, krajem juna prošle godine lokalna samouprava kreće sa najavom za revitalizaciju i uređenje kupališta, a radovi na tekućem održavanju potrajali su mesec dana.

Jezero ima dva hektara i nalazi se na zemljištu ukupne površine od šest hektara koje je u vlasništvu odžačke opštine. U njegovo osposobljavanje, uloženo je 24,5 miliona dinara, od čega je opština Odžaci obezbedila 15 miliona, a ostatak Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Radove na kanalu DTD, iz kojeg se jezero snabdeva vodom, obavilo je Vodoprivredno preduzeće „Zapadna Bačka“ iz Sombora. 2019. godine je uređen kanal iz koga se puni kupalište i pokošena je trska. Zapušteno i neiskorišćeno jezero je očišćeno i obezbeđen je dovod vode, ali problem je time samo delimično rešen.

Lokalna samouprava 2020. godine za stavljanje jezera u funkciju izdvojila je nešto više od 4,4 miliona dinara, koliko iznosi procenjena vrednost radova koji uključuju pražnjenje jezera, izmuljavanje, skidanje sloja zemlje sa dna do glinovite površine, pregrađivanje jezera i ponovno punjenje vodom iz Kanala 97.

Za kupanje će biti pogodan južni deo jezera, gde je dno glinasto i veća je dubina, a radovi su obuhvatili izgradnju skakaonice i uređenje plaže s pratećim sadržajima. Radove je izvodilo Vodoprivredno društveno preduzeće Zapadna Bačka Sombor.

Radovi na jezeru su nastavljeni i ove godini kada je montirana krovna konstrukcije na objektu koji se nalazi pored jezera u Bačkom Gračacu. U planu je da se u narednom periodu prostor oko jezera koristi za organizaciju različitih manifestacija.

default

Projekat: „Moji Odžaci, moja zdrava životna sredina“
portal Naše Mesto realizuje
uz sufinansiranje opštine Odžaci